U Hrvatskoj nikad nije bilo manje abortusa, ali ni porođaja

AbortusAbortus
Abortus

Statistički ljetopis Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo službeno je potvrdio: u hrvatskim rodilištima lani je rođeno 39.627 djece, najmanje od kad se vode statistike.

Od toga, 157 djece rodile su strankinje, odnosno majke bez trajnog prebivališta u Hrvatskoj, što znači da je rođeno manje od 39.500 djece hrvatskih državljana.

Prema preliminarnim podacima Državnog zavoda za statistiku, istovremeno je umrlo 52.427 ljudi. Isti, preliminarni podaci, prikupljeni za prva dva mjeseca ove godine, pokazuju da bi 2015. mogla biti demografski još poraznija od 2014.: u siječnju i veljači ove godine rodilo se još manje djece nego u istom periodu lani (6209 naspram lanjskih 6323), dok je umrlo čak 10.429 ljudi. Drugim riječima, u samo dva mjeseca Hrvatska je prirodnim putem izgubila cijelu populaciju grada Hvara.

Koriste kontracepciju

Sve manjem broju rođene djece sigurno je pridonijela dugotrajna kriza, no demografski pad traje mnogo duže od krize. Dugoročno tome pridonosi odgađanje majčinstva zbog čega žene sve češće prvo dijete rađaju nakon 30. rođendana. Prema podacima iz Ljetopisa, svaka druga majka koja je lani rodila bila je starija od 30 godina. Dodatno je pao broj legalno induciranih pobačaja kojih je, prema podacima HZJZ-a, lani napravljeno 3020, i to je najmanji broj abortusa otkad se vode statistike. Prije 20 godina, tijekom 1994., obavljeno ih je gotovo 20.000. Ovakav pad broja abortusa sasvim je sigurno posljedica češće uporabe kontracepcije, no stručnjaci upozoravaju da ove brojke treba uzeti s rezervom. Naime, Hrvatska je na začelju EU po upotrebi sigurne kontracepcije. Unatoč tome, pada joj i broj rođene djece i broj abortusa.

Najniža stopa

Stopa abortusa Hrvatske najniža je među članicama EU. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, stopa abortusa na zahtjev žene na 1000 poroda iznosila je za države EU 2012. godine 216, dok je u Hrvatskoj ta stopa bila – 85. Stvarni broj abortusa vjerojatno je bitno veći, ali nisu prijavljeni HZJZ-u. Zanimljivo je da većina žena koje dođu na abortus nisu mlade djevojke, već zrele žene starije od 30 godina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.