Emesis gravidarum

Trudnica
Trudnica

Ako je povraćanje učestalo i počne remetiti opće stanje žene, onda nije riječ o znaku trudnoće, već o bolesti. Takva trudnica povrati nekoliko puta na dan, ali još uvijek može da uzima i zadržava hranu i uzetu tečnost, te njeno opće stanje nije mnogo poremećeno.

Taj stadijum bolesti se naziva povraćanje trudnica (emesis gravidarum) i u mnogim slučajevima poremećaj se dalje ne razvija već se postepeno, obično poslje trećeg mjeseca trudnoće, smiruje bez obzira na terapiju.

Kod ovih trudnica ne treba čekati da se stanje spontano popravi, jer može nastati opasno pogoršanje. Zato trudnice treba liječiti.

Liječenje se, pored mjera koje su već spomenute kod trudnice sa vomitus matutinus, sastoji i u davanju antiemetika (ljekova koji smanjuju osjetljivost centara za povraćanje). 1-2x dnevno po 1 tbl stematila od 5-10 mg ili, pak, davanjem 2-3x na dan po 1tbl largaktila.(koji je slabiji antiemetik a djeluje jako sedativno pa ga treba izbjegavati). Ukoliko trudnica povrati uzete ljekove, bolje je stemetil dati u vidu supozitorija

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.