Skrining test za karcinom debelog crijeva

Skrining test za karcinom debelog crijeva
Skrining test za karcinom debelog crijeva
Skrining test za karcinom debelog crijeva
Skrining test za karcinom debelog crijeva

Nove smjernice American College of Physicians (ACP) preporučuju individualiziranu procjenu rizika za rak debelog crijeva (CRC) kod svih odraslih. Nove preporuke i prateći Sažetak o pacijentima objavljene su 6. marta u žurnalu Annals of Internal Medicine.

“ACP potiče odrasle da urade skrining na kolorektalni karcinom u 50-toj godini”, rekla je predsjednica ACP-a Virginia L. Hood, MBBS, MPH, FACP. “Samo oko 60% odraslih Amerikanaca u dobi od 50 godina i stariji urade skrinig, iako je učinkovitost skrininga u smanjenju smrtnih slučajeva dokazana studijama.”

U Sjedinjenim Američkim Državama CRC je drugi vodeći uzrok smrti od raka kod muškarca i žena. Nove smjernice ACP-a imaju za cilj educirati liječnike i pacijente o koristi i štetama skriniga na CRC, na temelju pregleda trenutnih smjernica iz ostalih strukovnih organizacija.

Pretraživanje smjernica National Guideline Clearinghouse dalo je 4 smjernice koje zadovoljavaju kriterije:

  • zajednički vodič razvijen od strane American Cancer Society, US Multi-Society Task Force on Colorectal Cancer i American College of Radiology, te pojedinačne smjernice iz
  • Institute for Clinical Systems Improvement,
  • US Preventive Services Task Force, i
  • American College of Radiology..

Specifične preporuke ACP-a uključuju sljedeće:

  • Kliničari trebaju obavljati individualiziranu procjenu rizika na CRC kod svih odraslih. Faktori rizika za učestalost i smrtnost od CRC-a su: starija životna dob; crna rasa, polipi, upalna bolest crijeva, raniji CRC i obiteljska povijest na CRC.
  • Kliničari bi trebali raditi skrining na CRC kod odraslih sa prosječnim rizikom, s početkom u 50-oj godini starosti, a kod odraslih osoba s visokim rizikom, s početkom u 40 godina ili 10 godina mlađoj dobi od one u kojoj je dijagnosticiran CRC kod najmlađeg rođaka. U tim populacijama, potencijalne koristi od ranijeg otkrivanja CRC-a prevazilaze potencijalne štete od skriniga.
  • Bolesnici s prosječnim rizikom mogu biti skrinirani na CRC pomoću testa stolice, fleksibilne sigmoidoskopije ili optičke kolonoskopije. Prednosti, štete, i dostupnost specifičnog testa, kao i sklonosti pacijenta utječu na izbor testa. Za odrasle starije od 50 godina koji su sa prosječnim rizikom, preporučuje se interval skriininga od 10 godina za kolonoskopiju, 5 godina za fleksibilnu sigmoidoskopiju, virtuelna kolonoskopiju i klizmu dvostrukog kontrasta, a godišnje za test fekane okultne krvi (FOBT).
  • Kliničari bi trebali prestati raditi skrining na CRC u odraslih starijih od 75 godina ili onih sa očekivanim životnim vijekom manjim od 10 godina zbog potencijalne štete od skrininga koja je veća od potencijalne koristi. Rizici kolonoskopije su krvarenje, perforacija crijeva i negativne reakcije u vezi s pripremama za postupak.

“Preporučujemo pacijentima da se uključe u zajedničko donošenje odluka sa svojim liječnikom pri skriningu na CRC, tako da oni razumiju koristi i štete”, rekla je dr. Hood. “Uspjeh bilo kojeg programa skriniga, osobito skriniga na CRC ovisi o odgovarajućem ispitivanju i praćenju pacijenata s abnormalnim rezultatima skriniga, kao i praćenju pacijenata i ponavljanju ispitivanja u određenim vremenskim razmacima.”

Izvor: Laboratorij.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.