Akcijom Pangea protiv ilegalne prodaje lijekova

Ilegalni lijekovi
Ilegalni lijekovi

Na inicijativu Generalnog sekretarijata Interpola Lyon, u periodu od 09.06. – 15.06.2015. godine, provedena je operativna akcija pod nazivom PANGEA VIII u kojoj su učešće uzeli 115 zemalja članica Interpola, saopćeno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Operacija je imala za cilj pojačane aktivnosti u borbi protiv ilegalne prodaje lijekova putem interneta i prodaje na drugim mjestima za koje postoji sumnja da se koriste za ilegalnu prodaju neodobrenih i krivotvorenih lijekova i medicinskih sredstava.

Kao rezultat do sada provedenih sedam operacija PANGEA, u proteklih sedam godina, izvršen je značajan broj zapljena, mnoge internet stranice su ugašene, oko 500 lica je bilo predmet istrage, lišeno slobode ili prijavljeno pravosudnim organima. Zaplijenjena je roba u vrijednosti od oko 30 miliona eura. Imajući u vidu značajan profit od prodaje falsifikovanih lijekova, kriminalne organizacije su znale prepoznati ovu vrstu aktivnosti, te su još više investirale kako bi ostvarile još veći profit. Naime, falsifikovani lijekovi su 25 puta rentabilniji u odnosu na trgovinu heroinom i pet puta rentabilniji u odnosu na trgovinu cigaretama.

U 2015. godini, ukupno 115 zemalja je uzelo učešće u operativnoj akciji u cilju suzbijanja ove vrste kriminala, što je rezultiralo sa 429 pokrenutih istraga širom svijeta, ugašeno je 2,414 internet stranica i 550 oglasa za prodaju krivotvorenih lijekova preko interneta.

Na području BiH operacija je sprovedena u saradnji nadležnih agencija i to: Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje je NCB Interpol Sarajevo bio kontakt tačka za provođenje operacije, Tužilaštvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Uprava za indirektno/neizravno oporezivanje BiH, Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencija za anti-doping kontrolu BiH, Federalna Uprava za inspekcijske poslove, Inspektorat Republike Srpske, Inspektorat Vlade Brčko distrikta, Policija Brčko distrikta, MUP Kantona 10, MUP Tuzlanskog kantona, MUP Srednjo – bosanskog kantona, MUP Bosansko – podrinjskog kantona, MUP Posavskog kantona, MUP Zeničko – dobojskog kantona, MUP Kantona Sarajevo i MUP Unsko-sanskog kantona.

Kroz rad nadležnih agencija za provođenje zakona u proteklom periodu, ostvareni su određeni ciljevi operacije PANGEA, naročito u pogledu senzibiliziranja javnosti u vezi problema prodaje ilegalnih lijekova i medicinskih sredstava putem interneta i šire, i unapređenja saradnje između nadležnih agencija za provođenje zakona (carina, policija), tužilaštava, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH i Agencije za anti-doping kontrolu BiH i drugih.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje svim institucijama u Bosni i Hercegovini čiji su pripadnici učestvovali u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano preduzimanje daljih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti kriminaliteta, stoji u saopćenju Direkcije.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.