Infarkt miokarda – rehabilitacija

fizička aktivnost
fizička aktivnost

 

fizička aktivnost
fizička aktivnost

Fizička aktivnost zauzima veoma važno mjesto u posthospitalnoj rehabilitaciji osoba nakon preležanog infarkta miokarda, kao i sekundarnoj prevenciji novih koronarnih događaja. Primjenom regularnog i dugotrajnog fizičkog treninga smanjuje se rizik smrtnosti od infarkta miokarda za 20-25%, i ako još uvjek ima malo dostupnih informacija o procentu djelotvornosti i bezbjednosti fizičke aktivnosti za osobe starije od 75 godina.

Za svaku osobu se na osnovu procjenjene funkcionalane radne sposobosti određuje tip fizičkog treninga i njegov intenzitet. Prednost treba dati onim aktivnostima koje stimulišu funkcionalno poboljšanje rada srca i krvotoka, kao na primer:

  • Pješačenje
  • ritmičke vježbe
  • vožnja statičkog bicikla

Intenzitet fizičkog treninga je odrđen vrijednostima srčane frekvence (SF) i arterijskog krvnog pritiska postignutih na testovima opterećenja. Za osobe starije od 75 godina je prag intenziteta SF od 120/min. Fizička aktivnost u ranoj postinarfktnoj rehabilitaciji se izvodi 2-3 puta dnevno u trajanju od 10-15 minuta, a u doživotnoj rehabilitaciji i prevenciji novih koronarnih događaja 2-3 puta nedeljno u trajanju 20-30 minuta.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.