Mehanizam porođaja kod karličnog stava

pelvic fetal position
pelvic fetal position

 

pelvic fetal position
pelvic fetal position

 

Porođaj kod karličnog stava, usled nešto sporije dilatacije porođajnog kanala, obično duže traje od porođaja kod stava sa prednjačećom glavicom. Dilatacija je kod karličnog stava sporija zbog toga što je prednjačeća karlica ploda manja i mekša od glavice pa je karlica je slabiji dilatator.
Po završenoj dilataciji spoljnog ušća uterusa, karlica ploda kao prednjačeći dio ne vrši dovoljan pritisak na donji segment uterusa i na cervikalne ganglije, te su naponi slabiji a time i drugo doba porođaja produženo. Porođaj je sporiji zbog samog mehanizma porođaja, kao i laterofleksija ploda u momentu rađanja karlice.
Zbog toga što karlica ploda ne zatvara u potpunosti karlični ulaz porodilje može lakše doći do nalijeganja i ispadanja pupčaninika u porođaju.

Sam mehanizam porođaja kod karličnog stava karakteriše nekoliko rotacija:

  • ROTACIJA KARLICE PLODA – unutrašnja i vanjska
  • ROTACIJA RAMENA – unutrašnja
  • ROTACIJA GLAVICE – unutrašnja i defleksija od simfizu

Pred sam porođaj, intertrohanterična linija karlice ploda postavljena je u poprečni prečnik karličnog ulaza ili je lako iskošena. Prolazeći kroz porođajni kanal karlica vrši unutrašnju rotaciju, tj. u sredini karlice majke postavlja se u kosi, a na izlazu u pravi prečnik.
Ispod simfize se najprije rađa prednja trtica, sve kriste ilijake, pa se plod njome oslanja o donju ivicu simfize i savija naviše, tj. vrši laterofleksiju, te preko međice prelazi i donja trtica.
Uskoro po izlasku, prije no što ramena stupe u ulaz karlice, obje trtice vrše vanjsku rotaciju tako da se trup rađa na taj način što leđa izlaze ispod simfize.
Još dok se leđa ploda nisu u potpunosti rodila, u karlični ulaz majke stupaju ramena ploda. Prolazeći kroz malu karlicu, i ramena vrše unutrašnju rotaciju. U karličnom ulazu ramena su u poprečnom, u sredini u kosom, a na kraju u pravom prečniku. Najprije se rađa prednje, a odmah zatim i zadnje rame ploda.
Zatim izlazi vrat ploda, a odmah za njim i glavica vršeći unutršanju rotaciju, (prolazeći kroz porođajni kanal, prilagodava svoj najduži prečnik najdužim – kao kod normalnog poroda)
§Po završenoj unutrašnjoj rotaciji, glavica se oslanja predijelom šije o ivicu simfize i vršeći defleksiju rađa se preko međice.
Opasnosti koje prete plodu pri karličnom porođaju
Porođaj sa prednjačećom karlicom manje je povoljan od porođaja kada prednjači glavica i praćen je znatno većim procentom morbiditeta i smrtnosti plodova.

ASFIKSIJA – prva i glavna opasnost koja može nastati u toku prolaska glavice kroz porođajni kanal, zato što se u to vrijeme zajedno sa glavicom rađa i pupčana vrpca. Ta opasnost naročito je velika ako se pupčana vrpca nalazi između simfize i glave. Zbog toga, kada se plod rodi do vrata, glavica ne smije da ostane duže od 5-8min na izlazu.

NANOŠENJE POVREDA PLODU – ova opasnost proizilazi iz prve. Ljekar ili babica nastoje da pružanjem ručne pomoći skrate ovu fazu porođaja i da oslobode glavicu ploda iz porođajnog kanala. Iz želje da je što prije oslobode, žustrim i energičnim pokretima mogu da nanesu teške, po život opasne povrede, prije svega prelome i iščašenja u vratnom dijelu kičme i da izazovu intrakranijalna krvarenja.

SPAZAM GRLIĆA MATERICE U MOMENTU RAĐANJA GLAVICE – Ova opasnost je utoliko veća koliko je dilatacija spoljašnjeg ušća uterusa nepotpunija i ukoliko se u toku rađanja trupa vrši trakcija ploda. Nastajanje spazma grlića favorizuje i neracionalna primjena uterotonika u toku porođaja. Pri eventualnom spazmu, kada se grlić uterusa čvrsto stegne oko vrata, dolazi do prekida krvotoka u pupčaniku i vratu ploda – u terapiji najbolje je brzo intervenisati opštom anestezijom.

ISPADANJE PUPČANIKA – i omotavanje oko donjih udova i zatezanje – jer karlica ploda obično ne zatvori u potpunosti karlični ulaz majke,

INTRAKRANIJALNE POVREDE – jer se glava rađa zadnja i mora na brzinu da izađe iz kanala

DUŽE TRAJANJE POROĐAJA – iscrpljuje porodilju.

INFEKCIJA – zbog dužine poroda i čestog ranog pucanja vodenjaka

U principu ne treba kod ovog stava arteficijelno prokidati vodenjak niti treba davati uterotonike.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.