Porodična medicina obilježava svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Ambulanta porodične medicine
Ambulanta porodične medicine V
Autor: Dr Baškim Bajrami, specijalista porodične/obiteljske medicine
Autor: Dr Baškim Bajrami, specijalista porodične/obiteljske medicine
Ambulanta porodične medicine 1
Ambulanta porodične medicine V

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa 14. novembar, radno i savjetodavno propraćen je i u ambulantama porodične medicine u Goraždu.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Radni tim porodične medicine u ambulanti Mujković polje na čelu sa dr. Baškimom Bajrami, specijalistom porodične medicine i medicinskim sestrama Jasminom Bajraktarević, Zinetom Ražanica i Dervišom Delahmet, uz svu svoju svakodnevnu djelatnost izdvojili su vremena da svojim pacijentima – dijabetičarima ukažu na osnove (samo) kontrole i mjerenja šećera u krvi, evidencije dnevnog kretanja vrijednosti glikemije i krvnog pritiska, prve pomoći kod snižavanja ili povišenja šećera, higijensko-dijetetskog režima i pregleda stopala.

Zahvaljujući g-dinu Edinu Čordaliji, iz sarajevske firme Pharma Maac d.o.o., koji je donirao izvjesnu količinu samomjerača šećera u krvi, tim porodične medicine podijelio je aparate, educirao pacijente u korišćenju aparata i popunio iskaznice našim dijabetičarima.

Pacijenti mogu pročitati nove informacije o šećernoj bolesti iz brošure objavljene i dostavljene od strane Podružnice ZDK – Udruženja ljekara/liječnika porodične/obiteljske medicine FBiH, na čemu se zahvaljujemo doc. dr. Larisi Gavran i njenim saradnicima.

Ambulanta porodične medicine V (u Mujković polju) pri Domu zdravlja Goražde, ima registrovana 2447 osiguranika od čega je 1848 u životnoj dobi od 20 do 65 godina, 364 – preko 65 godina, 167 – od 18 do 20 godina i 68 je srednjoškolske djece (do 18 godina).

Prema ambulantnoj evidenciji dijabetičara je ukupno 180 (7.35%) (svi u dobi preko 20 godina), na inzulinskoj terapiji je 20 pacijenata i jedan pacijent koristi inzulinsku pumpu.

Uz dobro organiziranu humanitarnu, društveno-korisnu, te medijski propraćenu saradnju zdravstvenih profesionalaca, veledrogerija, udruženja, lokalne zajednice i porodice – dobrobit je najjača za dijabetičare jer se osnažuje njihova samostalnost u kontroli bolesti, preveniraju komplikacije a time se poboljšava i kvalitet života.

Ambulanta porodične medicine 2Ambulanta porodične medicine 4Ambulanta porodične medicine 3

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.