Za četiri mjeseca šest ljudi oboljelo od mišije groznice

Misja groznica
Misja groznica

Za četiri mjeseca na području Tuzlanskog kantona registrirano je šest pacijenata oboljelih od mišije groznice, dok je prošle godine prijavljen samo jedan slučaj. Oboljenje je uočeno u općinama Kladanj, Živinice i Srebrenik, potvrdila je dr. Azra Džaferagić-Franca, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Preventivna deratizacija

Misja groznica
Misja groznica

U maju se zbog poplava očekivalo pomjeranje glodara iz njihovih staništa, a već su u junu zabilježena četiri slučaja mišije groznice, odnosno bolest se izvorno naziva hemoragijska groznica s bubrežnim sindromom (HGBS). Po jedan slučaj registriran je tokom jula i septembra. Osim preventivne deratizacije koja se vrši svake godine, u saradnji s Civilnom zaštitom TK uradili smo i protivepidemiološku – izjavila je dr. Džaferagić-Franca.

Mišiju groznicu uzrokuje hantavirus, koji se prenosi putem izmeta i urina glodara, najčešće udisanjem izlučevinama zagađene prašine (npr. prilikom metenja) ili putem zagađene hrane ili vode. Vlažno vrijeme pogoduje razmnožavanju glodara pa je i to jedan od razloga porasta broja oboljelih.

Adekvatna zaštita

Hranu i životne namirnice potrebno je adekvatno skladištiti u tržnim centrima i skladištima, na način da se onemogući kontakt hrane s glodavcima, kako bi se isključila mogućnost kontaminacije – pojasnila je naša sagovornica.

Simptomi bolesti

Simptomi mišije groznice su: visoka temperatura, jake glavobolje, bolovi u mišićima (posebno u leđima i u području oko bubrega), bolovi u donjem dijelu trbuha, mučnina, povraćanje, proljev, zamućenje vida i svrbež očiju te promjene na koži lica, vrata i prsa. U slučaju sumnje o ovoj bolesti, hitno se treba javiti u higijensko-epidemiološku službu doma zdravlja. Vrijeme do pojave prvih simptoma može trajati od pet do 42 dana, a prosječno dvije sedmice. Oporavak je dug i može trajati do nekoliko mjeseci. Bolest se uglavnom uspješno liječi, mada u slučaju komplikacija, konkretno zatajenja bubrega, može završiti smrtnim ishodom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.