Balizam

Balizam
Balizam
Balizam
Balizam

Definicija:

Balizam je najfascinantniji poremećaj pokreta, koji se karakteriše snažnim, nevoljnim pokretima velikih amplituda, koji podsjećaju na pokrete bacanja i koji prvenstveno zahvataju proksimalne mišiće ruku i nogu.

Etiopatogeneza:

Najčešći etiološki uzrok naglo nastalog balizma je cerebrovaskularna bolest (ishemički ili hemoragički moždani udar, vaskularne malformacije) koja oštećuje subtalamičko jedro (nucleus subthalamicus – Luysi) ili njegove veze sa strijatumom i globusom pallidusom na suprotnoj strani mozga.

Klinička slika:

Obim i snaga ovih pokreta je takva da bolesnik nevoljno udara ekstremitetima u zid, ivice kreveta ili druge predmete oko sebe, pri pokretu ponekad pokreće cijelo tijelo i, ne rijetko, povrijeđuje zahvaćene ekstremitete (do fraktura ekstremiteta). Postoji stav da balizam ne treba izdvajati kao poseban tip diskinezija, već da se radi o istom poremećaju u koji spada i horeja, samo što horeja prvenstveno zahvata distalne, a balizam proksimalne mišiće.

Ukoliko se ovi pokreti manifestuju samo na jednoj strani tijela, radi se o hemibalizmu.  Hemibalizam se u najvećem broju slučajeva povlači spontano unutar nekoliko nedelja.

Dijagnoza:

  • klinički pregled
  • Ct
  • MRI

Liječenje:

Nevoljni pokreti se smanjuju i primjenom neuroleptičke terapije (npr. haloperidol do 10 mg na dan), uključujući i atipične neuroleptike, lijekova koji prazne depoe DA u mozgu (rezerpin, tetrabenazin), karbamazepina, valproične kiseline, gabapentina i dr. Nažalost, mogući su i smrtni ishodi.

Video prilog: Hemibalizam

Video prilog: Balizam

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.