Hyphema – hifema

hyphema

Definicija

Termin hifema se odnosi na postojanje krvi u prednjoj očnoj sobici.

Etiologija

U većini slučajeva, ona prati traumatski iritis, obično je mala i nestaje za nekoliko sati ili dana. Međutim, veće i jače kontuzije oka mogu izazvati hematome u prednjoj očnoj sobici, koji zajedno s ireverzibilnim oštećenjem prednjih dijelova oka mogu imati teške posljedice.

Jednostavna primarna hifema ima ograničene efekte. Resorpcija krvi obično unutar 5-6 dana kod 70% svih slučajeva hifeme. Sekundarna hifema se često javlja između 2 i 6 dana nakon prvobitne povrede i daleko je ozbiljnije naravi.

Liječenje

Liječenje hifeme će ovisiti o količini krvi u prednjoj očnoj sobici, od intraokularnog tlaka te prozirnosti korneje. Bolesnike treba u pravilu hospitalizirati uz svakodnevne preglede i kontrolu aplanacione tonometrije. Sve dotle dok se ne pojave komplikacije, liječenje hifeme treba svesti na izbjegavanje fizičkog napora, mirovanje, držanje glave u povišenom položaju i nošenje zavoja.

Komplikacije

Kada se pojave komplikacije primjenjuju se miotici (duža hifema od 6 dana) ili midrijatici (iritis), hemostiptici, antifibrinolitici, punkcija prednje komore, antiglaukomatozni lijekovi i dr. Ono što liječnik praktičar treba da napravi je da stavi zavoj i da bolesnika uputi oftalmologu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.