Klinička slika Hipopituitarizma

Hipopituitarizam
Hipopituitarizam

Klinička slika najčešćih oblika Hipopituitarizma (Sheehan sindrom)  su raznolike i može varirati ovisno o težini i brzini razvoja bolesti.

Klinička slika Hipopituitarizma

U teškim i progresivnim formama Hipopituitarizma javlja se pomećaj svijesti, stupor, a u kasnijoj fazi, bolesnici s postporođajnim Hipopituitarizmom često se žale na glavobolje.

U sporim formamam Hipopituitarizma pacijenati se najčešće žale na sopstvenu nesigurnost. Često prvi znakovi bolesti u ovih bolesnika su simptomi poremećaja gonadotropne funkcije hipofize, ponekad i nekoliko godina prethodi drugim poremećajima koji bi ukazali na ovo oboljenje. Kod žena dolazi najčešće do menstrualnih poremećaja tipa rijetke i oskudne menstruacije ili potpunog prestanka seksualnih osjećaja. Postepeno se javljaju simptomi vezani za funkciju štitne žlijezde (povećanje inertnost, letargija, osjetljivost na hladnoću, zatvor). Slabost i anoreksija posebno dolaze do izražaja u razvoju adrenalne insuficijencije. Istovremeno se mogu javiti napadi povezani sa spontanim hipoglikemijama.

U nekih bolesnika prvi simptomi bolesti mogu biti povezane sa smanjenom funkcijom štitnjače ili kore nadbubrežne žlijezde, ili postepeno smanjenje TSH uz istodobnu proizvodnju gonadotropnih i adrenokortikotropnih hormona.

Oštećenja hipofize i hipotalamusa izaziva kod nekih pacijenata simptome dijabetes insipidus-a sa pojavom velikih količina urina s niskom specifičnom težinom i polidipsijom. Dijabetes insipidus može biti prolazna ili trajna. Ukoliko imamo udruženu i diencefaličnu patologiju magu se javiti vazomotorna labilnost i poremećaj termoregulacije.

Promjene u mentalnoj sferi  manifestiraju sve veću mentalnu apatiju i nezainteresiranost za okolinu. Gubitak apetita povremeno zamjenjuju akutni napadi gladi. U pozadini ovog hroničnih stanja Staehelin i Kind su zabilježili u kasnijim fazama bolesti shizofrenoidna stanja s akutnom uznemirenošću uz pojavu halucinacija i sumanutih ideja. Takvi pacijenti često umišljaju da ih neko prati, da im neko želi nauditi, čuju glasove, razne zvučne pojave u ušima. Kod odraslih pacijenata je primjećeno da sve manje imaju povjerenja u sebi bliske ljude (uvjereni su da ih varaju, da ih žele otrovati…). Halucinacije kod Hipopituitarizma su obično uzrokovane prevelikom emotivnom napetošću, umorom i nesanicom. Najčešće su vizualne i akustične halucinacije, a mogu se javiti i u ostalim čulnim stanjima. Halucinacije nestaju čim pacijent se naspava i odmori. Pacijenta je potrebno sedirati 5 do 10 dana, zatim je neophodna primjena kvetiapina na duži period uz povremeno uzimanje haldola u kapima.

Kožne promjene su uočljive. Česta pojava je blijedilo kože koje nije povezano sa  anemijom, zatim pojava ikterične boje. Zbog smanjenja funkcija štitnjačekoža je suha. Međutim, ako postoji značajno smanjenje funkcije štitnjače, obično dolazi do izražaja miksedem bez kožnih promjena koje obilježavaju primarnu hipotireoza. Kosa postaje suha i krhka, a ponekad se javlja i ćelavost. Područja stidne i aksilarne regije ostaju bez dlaka, nokti su lomljivi a zubi obično brzo stradaju od karijesa.

Tjelesna težina je obično smanjena a kod uznapredovalog oštećenja hipotalamusa, neki pacijenti dolaze u stanje kaheksije. Krvni pritisak se smanjuje (ortostatska hipotenzija). Temperatura tijela često ispod normalne tjelesne temperature. Samo kod nekoliko pacijenta  je zabilježena groznica, koja se može dovesti u vezu s poremećajem termoregulacije zbog oštećenja hipotalamusa. Želučanu sekrecija i egzokrina funkcija gušterače su smanjeni što uzrokuje dispepsiju, povraćanje, zatvor a rijetko proljev. Smanjenje gonadne funkcije dovodi do atrofije dojke kod žena uz atrofiju unutarnjih i vanjskih genitalija.

U nedostatku adekvatne nadomjesne terapije u bolesnika s insuficijencijom prednjeg režnja hipofize može se razviti hipopituitarna koma, uz pojavu hipotermije i bradikardije, što može da uzrokuje smrt pacijenata.

U krvnom nalazu često imamo normohromnu anemijeu. Ponekad postoji leukopenija za 3400-3700 u 1 mililitru krvi uz pojavu smanjenja broja neutrofila na 26-27%. Smanjenje broja neutrofila očito dolazi zbog insuficijencije nadbubrežne kore.

U nedostatku tečnosti dolazi do smanjenja diureze. Ponekad postoji mala albuminurija. U prisutnosti dijabetes insipidusa kad pacijenat nije na terapiji glukokortikoidom ili ACTH, poliurija i smanjenje specifične težine urina obično je umjerena. Holesterola u krvi je obično umjereno povišen. Razina natrija i hlora u krvi se smanjuje. Smanjenje natrija u velikoj mjeri povezan je s oštećenjem kortizola i aldosterona.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.