Spinotalamički put

Spinotalamički put
Spinotalamički put
Spinotalamički put
Spinotalamički put

Ovim putem se prenosi senzibilitet za grub dodir, pritisak, bol, temperaturu, kao i za seksualne senzacije. Vlakna koja prenose ovaj senzibilitet idu od receptora sa periferije senzitivnim nervima do zadnjih gangliona, a potom zadnjim korjenovima do zadnjih rogova kičmene moždine. Po ulasku u kičmenu moždinu vlakna se penju ili silaze jedan do dva segmenta prije nego što uspostave sinaptičke kontakte sa neuronima u zadnjim rogovima sive mase kičmene moždine. U dorzalnim rogovima kičmene moždine neuroni koji reaguju isključivo na bolne draži nalaze se u I i II lamini. Vlakna neurona drugog reda se potom ukrštaju ispred centralnog kanala kičmene moždine i prelaze na suprotnu stranu formirajući bočni i prednji spinotalamički (Edingerov) put, koji dalje prenosi informacije o pomenutim senzitivnim dražima do ventrolateralnih jedara talamusa, a potom iz talamusa aksoni trećeg neurona projektuju se do senzitivne kore (gyrus postcentralis parijetalnog režnja).

Hipestezija je naziv za snižen, a anestezija za ugašen senzibilitet za dodir. Hiperestezija označava povećanu osetljivost za dodir. Parestezija je doživljaj površnih senzacija bez adekvatne draži.

Pod hipalgezijom se podrazumjeva snižen, a pod analgezijom ugašen senzibilitet za bol. Termhipestezija označava snižen, a termanestezija ugašen osećaj za razlikovanje temperature (toplo-hladno).

Oštećenja spinotalamičkog puta uzrokuju gore navedene simptome pri čemu analgezija i termanestezija mogu da objasne nastanak bezbolnih mehaničkih povreda i opekotina ekstremiteta. Sa gubitkom senzibiliteta u ekstremitetima, bolesnik je sve manje sposoban da predupredi traumu ili produženi pritisak na kožu. Posljedice mogu biti ulceracije kože na mjestima pritiska (sakrum, stopala). Gubitak senzibiliteta za bol uz oštećen duboki položajni senzibilitet predstavlja osnovu za nastanak ponavljanih bezbolnih povreda zglobova sa otokom i deformacijom, a kasnije i gubitkom funkcije zglobova (npr. ponavljano oštećenje zglobnih površina sa njihovim otokom (Charcotovi zglobovi).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.