Nova kontracepcija za muškarce

Ultrazvučna kontracepcija
Ultrazvučna kontracepcija
Ultrazvučna kontracepcija
Ultrazvučna kontracepcija

Izlaganje testisa ultrazvuku može značajno da uspori proizvodnju sperme, pokazala je nova studija američkih naučnika, što se vidi kao mogućnost za relativno elegantnu kontraceptivnu metodu za muškarce.

Istraživači sa Univerziteta Sjeverna Karolina, radeći ospežnu studiju na laboratorijskim pacovima, ponovo su dokazali tezu da se ultrazvukom broj spermatozoida može spustiti na mjeru koja izaziva neplodnost.

Oni se nadaju da je efekat takvog “tretmana” ultrazvukom kratkoročan (da ne izaziva trajni sterilitet), te da ne ostavlja bilo kakve poslijedice na budući kvalitet sperme. Ako se ispune takvi preduslovi, ultrazvuk će postati veoma “obećavajući kandidat” za reverzibilnu mušku kontracepciju, koja se danas praktično svodi isključivo na upotrebu kondoma.

Stručnjaci već duže vrijeme tragaju za novim efikasnim metodama kontracepcije, kakve bi muškarcima konačno dale aktivniju ulogu i veću odgovornost u kontroli rađanja.

Za prosječnu granicu plodnosti kod muškaraca smatra se broj od 15 miliona spermatozoida po mililitru sjemene tečnosti. Američki stručnjaci su kod pacova, koristeći dva petnaestominutna tretmana ultrazvukom, broj spermatozoida spustili na 10 miliona po mililitru.

Ultrazvučna kontracepcija je najefikasnija kada se dvije “doze” ultrazvuka isporuče u razmaku od dva dana, i to koristeći toplu slanu vodu kao svojevrsni “katalizator”, objašnjava dr Džejms Curuta, vodeći autor studije. Rezultati istraživanja njegovog tima objavljeni su u stručnom časopisu Reproductive Biology and Endocrinology.

Međutim, iako se ideja o upotrebi ultrazvuka kao metode za kontracepciju javila još 70-ih godina prošlog vijeka, istraživači upozoravaju da su još na samom početku. Potrebno je još mnogo testova prije nego što bi muškarci mogli potpuno bezbjedno da legnu u kadu sa toplom slanom vodom i na neko vrijeme postanu sterilni.

“Dalje studije su neophodne, jer moramo tačno da utvrdimo koliko dugo traje kontraceptivni efekat, te da li je ova metoda bezbjedna za ponavljanu upotrebu”, rekao je on. Stručna javnost mora da se uvjeri da ultrazvuk zaista obezbjeđuje reverzibilni efekat na kvalitet sperme, ali i da otkloni sve nedoumice u pogledu eventualnih štetnih poslijedica ponavljane upotrebe metode.

Svakako, od ogromnog znčaja je i isključivanje svake mogućnosti da sperma muškarca koji se podvrgne ovakvoj kontracepciji kasnije, kada se on sa svojom partnerkom odluči na proširenje porodice, može da izazove oštećenja fetusa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.