Ruptura jajovoda kod ektopične trudnoće

Uterus, tuba uterina
Uterus, tuba uterina

Uterus, tuba uterina
Uterus, tuba uterina

Ruptura jajovoda nastaje u ranom stadijumu ektopične trudnoće, obično već u drugom, a rjeđe u trećem mjesecu i znatno je rjeđa od tubarnog abortusa.
Rijedak je kod ampularne a čest (gotovo stalan) kod istmične ili intersticijalne lokalizacije.

Do prskanja zida jajovoda dolazi zbog njegovog rastezanja usled rasta ovuluma i, s druge strane, zbog urastanja trofoblasta u mišićni sloj jajovoda i samim tim oštećenje istanjenog zida.

Pri rupturi, istovremeno sa prskanjem zida i cjepanjem peritoneuma jajovoda, kidaju se usled trudnoće zadebljani krvni sudovi tube, te nastaje kolaps sa naglim profuznim krvarenjem.

Posebno burni simptomi i teško stanje javljaju se kod rupture jajovoda kod intersticijalne tubarne trudnoće kada sa tubom puca i rog uterusa u koji se usadio ovulum te je zbog pucanja i velikih materičnih krvnih sudova krvarenje posebno obilno i naglo koje vrlo brzo vodi do potpnog iskrvarenja i smrti. Rog uterusa izgleda kao daje raznijet eksplozijom, a veoma obilno krvarenje iz otvorenih krvnih sudova vrlo brzo dovodi do potpunog iskrvarenja.
SIMPTOMI RUPTURE JAJOVODA
Posle izvjesnih napora ili bez nekog vidljivog razloga, obično posle određenog perioda amenoreje, praćene ostalim znacima trudnoće i povremenim grčevitim bolovima i oskudnom metroragijom, a pokatkad i bez ovih simptoma, žena iznenada osjeti jak bol kao ubod nožem u donjem dijelu trbuha. Ovaj bol posljedica je kidanja peritoneuma.
Istoga momenta bolesnica klone, malakše, smrači joj se pred očima, ali ne izgubi svest. Usled kolapsa, koji tog trenutka nastaje, bolesnica je nemoćna, pepeljaste kože, blijedih sluznica i zbog nagle slabosti prinuđena je da legne.
Puls je filiforman, krvni pritisak jako snižen. Tjelesna temperatura je često ispod normale.

U ležećem položaju, zbog priliva krvi u vitalne moždane centre, vitalni centri se oporavljaju, znaci kolapsa iščezavaju, te se stanje žene popravlja. Koža i vidljive sluzokože nisu više upadljivo blijede, nego im se vraća normalna boja, puls se normalizuje, arterijski krvni pritisak se vraća na normalu, žena se privremeno bolje osjeća.
Ako se, što je prilično rijetko, zgrušavanjem krvi u pokidanim krvnim sudovima krvarenje za izvjesno vrijeme zaustavi, stanje bolesnice se poboljšava, što može navesti da postavi netačnu dijagnozu (obično pomišlja na prjeteći abortus). Međutim ruptura će se u skorije vrijeme ponoviti pa će onda dijagnostikovati.

Kad posle prve ili druge rupture jajovoda nastupi privremeno poboljšanje stanja, uz pritiska, iz otvorenih krvnih sudova jajovoda, krvarenje se nastavlja, te se krv izliva u trbušnu duplju, zbog čega se uskoro javljaju simptomi teške anemije i znaci akutnog intra-abdominalnog krvarenja.
Žena je voštanoblijeda, nemoćna i malaksala, pritisak ponovo pada, puls je opet filiforman, a trbuh je iznad ravni grudnog koša, elastično napet, na dodir pihujasto podrhtava i veoma je osetljiv, pozitivan je Lafonov znak, a pri ginekološkom pregledu su pozitivni «krik Duglasa» i Prustov znak.
Dijagnoza se u nejasnim slučajevima potvrđuje punkcijom Duglasovog prostora i nalazom sviježe ili tamne, tečne ili djelom ugrušane krvi. Često krv pod pritiskom spontano izlazi kroz iglu kojom je izvršena punkcija.

Terapija kod tubarne trudnoće: – Terapija kod tubarne trudnoće, bilo da je u pitanju intaktni graviditet, tubarni abortus ili ruptura tube, sastoji se najčešće u odstranjenju oboljelog jajovoda, rjeđe, ako je drugačije rješenje nemoguće, u odstranjenju oboljelih adneksa. Dužnost operatora je da prilikom operacije, koja se vrši abdominalno, bude što je moguće konzervativniji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.