Topla supa je idealna u zimskom periodu

Topla supa
Topla supa

Što više tople tekućine i topla supa pobo­ljšava čuvanje energije organiz­ma koja u zimskom periodu ima tendenciju opadanja te potiče cirkulaciju, podsjećaju francuski nutricionisti.

Topli napitak to­kom zime je za stomak poput kape za glavu ili čizama koje čuvaju noge od hladnoće.

Čuva energiju

U sva tri slučaja čuva se unu­trašnja energija i sprečava gubitak topline. U zimskome periodu svima nam nedostaje energije. Dakle, trenutak je da se pobrine­mo za probavni sistem i bubrege, “elektranu” našeg organizma.

Idealno je ispijati tople, ali ne i kipuće napitke, malo prije i nakon obroka. Vaš probavni sis­tem bit će vam zahvalan. Takva navika omogućava organima abdomena da se pripreme za obrok, a ako napitak konzumiramo nakon jela, pomoći će im da ih apsorbiraju.

Istovremeno, topli napici sprečavaju stvaranje vjetrova, na­dutost i osjećaj težine u stoma­ku. Naučnici preporučuju izbje­gavanje većih količina kafe, koja ubija apetit i iritira intestinalnu sluznicu, a čaj, posebno zeleni, može spriječiti apsorpciju željeza koju unosimo hranom.

Nasuprot tome, topli napici od limuna, đumbira, ružmari­na, komorača, anisa i cimeta za­grijavaju organizam, tonificiraju ga i pomažu probavi. S obzi­rom na raznolikost okusa, mogu zamijeniti gazirana pića i voćne sokove. Biljna mlijeka s vrlo ma­lo šećera poput onih od badema, soje i kokosa još su jedna dobra alternativa za pripremu ukus­nih napitaka.

U iskušenju ste da na kraju obroka pojedete sladoled ili ne­ki hladni desert. Radije se odlučite za kompot sobne temperature ili lagani voćni kolač podgrijan u mikrovalnoj pećni­ci. Ako ste se odlučili za jogurt ili sir, dodajte im malo cimeta ili kardamoma.

Usred zime odustanite od kure svježim sokovima za detoksikaciju organizma koju su promovirale holivudske zvijez­de. Unatoč vitaminima i minera­lima kojima su ti napici bogati, takvi sokovi tokom zime mogu poremetiti funkcioniranje probavnog sistema, posebno ako ne sadrže gotovo nimalo vlakana. Naime, nemaju svi dobar meta­bolizam koji uspijeva podnijeti takvu vrstu prehrane, potpuno lišene proteina i masnoća.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.