Chlamydia trachomatis

Chlamydia trachomatis
Chlamydia trachomatis
Chlamydia trachomatis
Chlamydia trachomatis

Ova bakterija obuhvata 18 serotipova od kojih neki izazivaju ocne a neki genitalne infekcije. Serotipovi obiljezeni slovima Ado K se nazivaju trahomni serotipovi i najcesce napadaju konjuktivu i genitalni trakt izazivaju trahom ili inkluzioni konjuktivitis kao i inkluziona zapaljenja geitalnog trakta.

Trahom je specificni kerato konjuktivitis hronicnog toka. Prenosi se direktnim kontaktom ili zarazenim predmetom sa covjeka na covjeka. Ako se ne lijeci moze dovesti do slijepila. Trahom izazivaju serotipovi A do C.

Inkluzioni konjuktivitis (paratrahom) – je lakse oboljenje i izazvan je serotipovima D do K. Karakterise se pojavom baterijskih inkluzija u citoplazmi epitelne celije konjuktive. Inkluziona zapljenja genitalnog trakta – mogu se javiti kod zena na cerviksu a kod muskaraca na uretri. Infekcija se moze siriti ascendentno na unutrasnje polne organe i dovesti do mnogobrojnih ozbiljnih posljedica od kojih je jedna sterilitet.

Limfogranuloma venerum je spolno prenosivo sistemsko oboljenje izazvano serotipovima L1 do L3. Nakon inkubacije na sluzokozi i polnim organima javlja se primarna kozna lezija u vidu papule ili ulceracije. Zatim se javlja ingvinalna limfadenopatija.

Materijal:

  • Bris konjuktive – uzima se ljuscenjem celije sa konjuktive donjeg kapka kod inkluzionog konjuktivitisa, kod trahoma sa konjuktive gornjeg kapka
  • Bris uretre – uzima se sa dubine 2-4cm ljustenjem epitela
  • Bris cerviksa – se uzima sa skvamocilindricne granice
  • Bris jajovoda i bris rektuma

Kultivisanje materijala moze se vrsiti na: laboratorijskim zivotinjama, u zumancetnoj kesi i pilecem embrionu.

Dijagnoza:

Dijagnoza se moze postaviti direktnim nalazom Chlamydiae u bolesnickom materijalu ili kultivisanjem. Direktno otkrivanje Chlamydia:

  • Od materijala se pravi preparat po Giemsi. U epitelnim celijama sljustenog epitela vide se karakteristicne citoplazmatske bazofilne inkluzije.
  • Direktna imunofluorescenca

Seroloske reakcije:

Se koriste za odredjivanje titra specificnih Chlamydia antitijela. Koriste se reakcije indirektne imunofluorescence i ELISA test.

Terapija:

  • tetraciklini
  • eritromicin
  • sulfonamid

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.