Osteoporoza – Osteoporosis

Osteoporoza
Osteoporoza

Osteoporoza
Osteoporoza

Osteoporoza je smetnja koštanog metabolizma sa redukcijom (atrofijom) koštane mase. Kod osteoporoze je manje koštane mase u volumenskoj jedinici kosti. O osteoporozi kao bolesti govorimo kada se količina koštanog tkiva toliko smanji da se pojavi mogućnost prijeloma već kod normalnog opterećenja.

Razlikujemo primarne i sekundarne osteoporoze.

Primarne osteoporoze:

  • Juvenilna osteoporoza je veoma rijetka. Razvije se u doba puberteta iz nepoznatih uzroka. Traje nekoliko godina i praćena je multiplim prijelomima pršljenova.
  • Idiopatska osteoporoza je isto tako rijetka bolest kod mladih ljudi nepoznate etiologije, sa frakturama pršljenova, rebara i nekih cevastih kostiju.
  • Involutivna osteoporoza je najčešći oblik te bolesti.

Razlikujemo dva tipa:

Postmenopauzalna osteoporoza se javlja u određenom procentu žena u klimakteriju. Kao uzrok smatra se smanjena sekrecija estrogena i smanjeno uživanje kalcijuma hranom. Time se smanjuje koštana masa, naročito u spongioznim djelovima kosti. U kliničkoj slici prevladavaju kompresioni prijelomi pršljenova sa bolovima u kičmi, sa gubljenjem visine i sa razvojem kifoze. Te žene su sklone i frakturama radijusa na tipičnom mjestu.

Senilna osteoporoza se javlja posle 70. godine u oba pola ali nešto češće u žena. Koštana masa se gubi (kortikalni i spongiozni dio proporcionalno) i postigne kritičnu granicu za prijelom. To se desi najprije u kičmi i proksimalnom dijelu femura, pa su u tim predjelima i prijelomi najčešći. U etiologiji može biti osim prevladavanja fiziološke osteoklastične aktivnosti nad osteoblastičnom posrijedi i sekundarni hiperparatireoidizam.

Sekundarne osteoporoze

Kod spontanih fraktura možemo u najmanje 20% ustanoviti osteoporozu. Najčešći uzroci za sekundarnu osteoporozu su: hipogonadizam, gastrektomija, kronična opstruktivna bolest pluća, kortikosteroidna terapija, etilizam, malignomi, i mobilizacije.

Patologija

Gustoća kosti je smanjena, kako kortikalnog tako spongioznog dijela. Česti su patološki prijelomi.

Klinički znaci

Bolovi u kičmi, progredijentna kifoza i gubljenje tjelesne visine su najistaknutiji simptomi. Uz to treba spomenuti i sklonost frakturama, naročito radijusa distalno i vrata femura. U serumu su kalcijum, fosfor i alkalna fosfataza normalni. Plazmatski proteini su sniženi, povišeno je 24-časovno izlučivanje kalcijuma u mokraći.

Dijagnozu možemo postaviti brzo biopsijom kosti iz ilijačne kriste i radiološki densimetrijom.

Tretman

Kod osteoporoze je najvažnije sprječavanje. Naročito je to važno kod žena u menopauzi i posle nje. Jedan od najvažnijih faktora je primerna fizička i psihička aktivnost. Kod fizičke aktivnosti su osim fizičkog rada važne i posebne vježbe, koje brinu o pravilnom opterećenju čitavog skeleta. Značajna je pravilna ishrana sa dovoljno kalcijuma (1200-1500 mg na dan), vitamina i oligoelemenata, umjerena proteinska ishrana i umjereno sunčanje.

Za žene koje su u rizičnoj grupi za razvoj osteoporoze (rani nastup menopauze, odstranjenje jajnika, menopauza u žene sa resekcijom želuca ili nedostatkom laktaze) indicirano je hormonsko liječenje estrogenima. Ukoliko je estrogensko liječenje kontraindicirano, možemo pokušati kalcitoninom.

Kod već razvijene osteoporoze pokušamo prije svega sprečavati daljnje smanjivanje koštane mase. Od medikamenata su u žene korisni estrogenski preparati kao antiresorpciona sredstva. Ukoliko su estrogeni kontraindicirani ili su to kod muškaraca, upotrebljavamo kalcitonin. Ugodan za primjenu je preparat Miacalcic kao nazalni sprej. Kod jakih oblika osteporoza (sa prelomima) odredimo medikamente za stimulaciju stvaranja nove kosti. To je natrijev fluorid (Ossin 40-50 mg/d). Dodajemo i kalcijum ako ga nema dovoljno u ishrani. Povremeno može i Rocartrol, po jednu kapsulu dnevno. Ukoliko bolesnici teško uživaju mlijeko, dodajemo i nadomjestne enzime.

Kod kompresionog prijeloma pršljena pomaže kraće mirovanje, kasnije eventualno steznik, a prije svega štaka. Upotrebom štake ne samo da rasterećujemo kičmu nego sa pravilnom dužinom obezbjeđujemo da se kifotično držanje ne povećava. Sve više se propisuje i kalcitonin, djelomično sigurno i zbog njegovog analgetičkog dejstva.

1 Trackback / Pingback

  1. Prolia, novi lijek za liječenje osteoporoze

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.