Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći možda povećava rizik za razvoj astme kod djece

Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći
Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći

Uzimanje lijekova za žgaravicu u trudnoći možda povećava rizik za razvoj astme kod djece, piše New York Times.

Istraživanje

Naučnici iz Škotske i Finske analizirali su podatke osam ranije provedenih studija u koju je bilo uključeno čak 1,6 miliona pacijenata. Rezultate su objavili u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Ustanovili su da su lijekovi za žgaravicu povezani s 46-postotnim povećanjem rizika za astmu kod djece. Razlog te povezanosti nije u potpunosti razjašnjen, ali neke studije, provedene na životinjama, upućuju na to da se antacidi možda prenose u probavni trakt, ostavljajući neke prehrambene alergene neprobavljenim, a oni se onda prenose na plod.

No, budući da ni u jednoj od navedenih studija u obzir nisu uzeti ostali faktori koji mogu utjecati na pojavu astme, autori priznaju da nisu dokazali da upravo antacidi utječu na razvoj te bolesti.

Želučani refluks je čest u trudnoći. Kod većine žena na refluks se može utjecati promjenom životnog stila ili prehrane – kaže dr. Aziz Sheikh, profesor na Univerzitetu u Edinburghu i jedan od autora studije.

Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se objasnila čvršća veza između antacida i astme, a do tada naučnici savjetuju da se, ako je već nužno koristiti lijekove za žgaravicu u trudnoći, uzimaju umjerene količine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.