Uzroci opadanja kose

Opadanje kose
Opadanje kose
Opadanje kose
Opadanje kose

Ketrin Boldvin se decenijama brinula zbog prorjeđivanja svoje kose. Kada je saznala nešto više o androgenoj alopeciji uspjela je da iskontroliše svoj problem. Iako je godinama gledala kako joj opada kosa, njeni prijatelji i ljekari su joj govorili da nije ništa ozbiljno i da ne treba da brine.

Neke razloge za opadanje je sama pronalazila poput poremećaja u ishrani, anemije i problema sa štitnom žlijezdom.

“Ti problemi ne utiču na trajan gubitak kose. Korjen dake se na taj način ne uništava i kosa ponovo naraste čim se problem riješi,” kaže dr Glen Luis.

Međutim postoji još jedan tip gubitka kose kod žena koji je manje dramatičan i manje vidljiv ali može biti prilično uznemirijući. Vlasi se tanje postepeno, ponekad i decenijama; može početi u bilo kom dobu, progresivno je i nasljedno.

“Genetski gubitak kose je jedini slučaj gdje se folikuli dlake postepeno smanjuju i proizvode sve manje i tanje vlasi i tada nastaje prorjeđivanje,” kaže Luis.

To može uticati na njihovo samopouzdanje i kvalitet života.

“Androgena alopecija je poznato stanje koje je povezano sa muškim hormonom, ali nije uzrokovano prevelikom količinom testosterona. Folikul dlake postaje sve osjetljiviji zbog genetske predispozicije.”

Važno je postaviti pravilnu dijagnozu i eliminisati sve potencijalne faktore gubitka kose.

Stres može pogoršati genetički gubitak kose jer dolazi do povećanog lučenja muških hormona u tijelu. Policistični jajnici takođe mogu biti uzrok.

Terapije podrazumjevaju utrljavanje određenih kapi u kožu glave kako bi se zaustavilo lučenje muških hormona ili neku oralnu terapiju.

Pravilan tretman može obnoviti neke folikule dlake, ali ako su one izumrle – kosa neće ponovo narasti. Važno je odmah prepoznati problem jer neke žene izgube dosta kose prije nego što uopšte primjete šta im se dešava.

Činjenice o gubitku kose

Telogeni effluvium – prorjeđivanje kose na cijeloj glavi. Obično se gubi oko 100 vlasi dnevno zbog stresa, bolesti, lijekova ili hormona. Kosa uglavnom ponovo naraste za 6 mjeseci.

Androgena alopecia – kod žena se kosa prorjeđuje na vrhu, a na krajevima ostaje jaka. Smatra se da je uzork preveliko lučenje testosterina i dihidrotestosterona.

Alopecia areata – autoimuna bolest koja pogađa 2% populacije. Dolazi do gubitka kose na određenom dijelu glave, veličine kovanice ili pečata, i može dovesti do potpune ćelavosti. U većini slučajeva kosa ponovo naraste.

Izvor: B92

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.