Infekcije urinarnog sistema

Infekcije urinarnog sistema
Infekcije urinarnog sistema

Infekcije urinarnog sistema javljaju se uglavnom kod žena starijih od 18 godina koje imaju normalan urinarni sistem i očuvanu funkciju bubrega, rijetko kod muškaraca mlađih od 50 godina.

Najčešći uzročnici infekcije urinarnog sistema

Najčešći uzročnici infekcije urinarnog sistema su crijevne bakterije (Escherichia coli je izazivač u 90 posto slučajeva).

Specijalista urolog prim. dr. Selver Sabanović ističe da do infekcije urinarnog sistema kod žena najčešće dolazi zbog pothlađivanja, stresa, dijabetesa i nedostatka estrogena.

Sve su to riziko faktori   koji   pospješuju   infekci ju. U liječenju je najvažnije  uspostaviti dijagnozu i po mogućnosti    uzrok. To mogu biti razne bakterije, od ešerihije do proteusa, a do dijagnoze se dolazi prema nalazu urina, odnosno urino-kulture i antibiograma –  kaže dr. Sabanović.

On ističe kako se prevencija sastoji u unošenju dovoljno tekućine, raznih čajeva, utopljavanju i adekvatnom    tretiranju i infekcije.

U nekim  slučajevima, ako je infekcija uporna, mora se provoditi profilaksa od nekoliko sedmica, mjeseci, pa i do godinu. Prema potrebi, ako je infekcija uporna, propisuju se uranoseptici, ali samo ukoliko je neophodno – kaže dr. Sabanović.. .

Uretritis

Uretritis označava upalu uretre koja se karakterizira bol­nim mokrenjem koje je praćeno pojavom gnojnog ili sluzavog iscjetka. Uzročnici     su najčešće Chlamvdia tracho-matis, Mvcoplasma homi-nis i Ureaplasma urealvti-cum, Neisseriagonorrhoeae,a rjeđe Trichomonas vaginalis, Candida albicans i Her­pes simplex.

Dizurični sindrom

Dizurični sindrom karakterizira se bolnim i učesta­lim mokrenjem, pri čemu opći pregled i metode kultivacije urina ne ukazuju na prisustvo patoloških mikroorganizama ili su prisutni u malom broju koji nema značaja. Najčešći uzrok su seksualno prenosive infekcije (genitalni  herpes, gonokokna ili infekcija hlamidijama).

Cistitis

Najčešći simptomi bo­lesnika s cistitisom (upalom mokraćne bešike) su učestalo i bolno mokrenje manje ko­ličine urina, osjećaj neis-pražnjenosti mokraćne bešike, bol u donjem dijelu stoma­ka. Urin je mutan i neprijat­nog mirisa, moguće je prisus­tvo krvi u urinu. Dijagnoza se postavlja ljekarskim pregledom i općim pregledom urina, dok je urinokultura obavezna kod ponavljanih infekcija, kod poseb­nih populacija i kod sumnje na kompliciranu infekciju.

Mjere prevencije

Mjere prevencije infekcije urinarnog sistema obuhvataju:

  • Unos dovoljne količine tečnosti, najbolje vode i nezaslađenih čajeva (2-3 1 dnevno), uz oprez kod pacijenata koji imaju nestabilan krvni pritisak. Upotreba soka i čaja od brusnice dokazano sprečava Vezivanje bakterija (E. coli i drugih) na epitelne ćelije unutrašnjeg zida urinarnog sistema.
  • Žena treba održavati higijenu u smjeru od sprijeda ka nazad, da bi se izbjeglo prenošenje infektivnih mikroorganizama prema uretri.
  • Upotreba zaštite (kondoma) prilikom seksualnih odnosa kod pripadnika ri-zičnepopulacije.

Šećerna bolest

Infekcija urinarnog sistema je značajan klinički problem kod dijabetičara zbog mogućnosti razvoja teških oblika i nastanka komplikacija. Urinarne infekcije koje nisu praćene tegobama se i do 20 puta češće javljaju kod osoba oboljelih od dijabetesa, zbog čega se savjetuju redovne kontrole urina.

Bakterije koje izazivaju infekcij u su uglavnom jako rezistentne na antibiotike i teško ih je iskorijeniti. Nažalost, infekcije donjih dijelova se lako prenose i na gornje dijelove urinarnog sistema.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.