Virusna oboljenja kapaka

Herpes simplex kapka
Herpes simplex kapka
Herpes simplex kapka
Herpes simplex kapka

Herpes simplex kapka

Dosta je često virusno oboljenje oka (kornea) i adneksa (kapci). Na koži kapaka javljaju se žućkasti mjehurići koji pucaju i secerniraju, a koža zahvaćena herpesom je crvena, vlažna i bolna. Oboljenje izaziva virus herpes simpleksa.

U liječenju se ordiniraju virostatici Acyclovir, Virolex, Zovirax, uz velike doze vitamina B.

Herpes zoster ophthalmicus

Zahvata područje i širi se putem nervus ophtalmicusa. Zahvata kožu oko oka korneje, ali i kožu čela i nosa. Oboljela koža je crvena, bolna, edematozna i vlažna. Javljaju se vezikule, a kasnije i pustule koje pucaju i secerniraju. Postoji nekrotična i hemoragična forma.

U liječenju se daju virostatici uz analgetike i vitamine B grupe.

Molluscum contagiosum

Na koži kapaka i lica javljaju se bradavičaste formacije upupčene na vrhu. Na konjuktivama imamo pojavu folikularnog konjunktivitisa. Liječenje se obično sastoji u izljuštenju bradavičaste formacije uz primjenu dijatermokoagulacije.

Verrucae

Na rubovima kapaka, ali može i na drugim dijelovima kapka javljaju se bradavičaste formacije koje alergijskim i toksičnim dejstvom izazovu i promjene na konjunktivi. Izazivač ovog oboljenja je tzv. Papova virus. Lječenje se provodi obično ekscizijom bradavica uz dijatermokauterizaciju.

Varicella

U nekim slučajevima varičela može dati komplikaciju i na očima (4%). Na koži kapaka javljaju se mjehurići. Slične promjene javljaju se na konjunktivi i kornei. Upala se može komplicirati upalom nervus opticus-a, paralizom bulbomotora, ali može nastati i pupilotonija. Liječenje se sastoji u lokalnoj primjeni virostatika.

Vaccinia pustulae

Prilikom vakcinisanja djece protiv velikih boginja moguće je da se vakcina prenese na kapke i bulbus. Promjene koje nastaju na kapcima identične su promjenama koje nastaju na mjestu vakcinacije. Obično te promjene ostavljaju velike ožiljke. Ukoliko su promjene i na kornei, tada može vidna oštrina da bude bitno ugrožena zbog stvaranja ožiljaka na kornei.

Što se tiče liječenja na prvom mjestu su preventivne mjere. Ukoliko već dođe do manifestacije oboljenja na kapcima i bulbusu, tada se ordiniraju virostatici lokalno i per os.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.