Mycobacterium marinum

Mycobacterium marinum
Mycobacterium marinum

Mycobacterium marinum je mikroorganizam ranije znan kao M. balnei. Mycobacterium marinum je fotokromogen, obitava u morskoj i slatkoj vodi, raste najbolje na 30 C i uzrokuje bolest u riba.

Infekcija Mycobacterium marinum

Infekcije u ljudi su najčešće pridružene nekoj aktivnosti u vodi kao što je rad u tankovima za ribe ili bazenima.

M. marinum je relativno česta u vodama (Gulf Coast) u SAD. Mikroorganizam ulazi kroz oštećenu kožu, može stvoriti čvoriće, koji se mogu širiti putem limfnih žila na način da ukazuju na sporotrihozu, uzrokuje verukozne lezije ili rjeđe ulceracije.

Patologija

Patološki nalaz se sastoji od granulomatozne lezije bez kazeoze tzv. granulomi bazena ili tankova za ribu. Na razmazu obojenom bojom kojom se dokazuje acidorezistencija M. marinum je relativno drugi mikroorganizam unakrsno raspoređen, ali u prvim preparatima se mikroorganizam otkriva samo u malog broja bolesnika.

Infekcija je često povezana s pozitivnim testom s tuberkulinom, odražavajući postojanje zajedničkih antigena s M. tuberculosis.

Budući da diferencijalna dijagnoza uključuje sporotrihozu kao i druge mikobakterijske infekcije, nužno je kultiviranje materijala na temperaturama inkubacije od 28-32 C. Kao i s ostalim mikobakterijskim bolestima s promjenama na koži (npr., M. haemophilum, M. ulcerans), nemogućnost M. marinum da raste na temperaturi od 37 C objašnjava njegovu ograničenost na površinska tkiva.

Opisane su infekcije tetiva, kostiju i sinovije, pridružene penetrantnim povredama. Opisan je i jedan neobičan slučaj zahvaćenosti oka i mogući uzrok zahvaćenosti visceralnih organa.

Opisane su kožne ulceracije slične onima koje su uzrokovane s M. ulcerans kao i diseminirane kožne lezije u imunokompromitiranih bolesnika. Male lezije mogu cijeliti spontano.

Liječenje

Mikroorganizam je često osjetljiv in vitro na rifampicin i etambutol i ovi lijekovi dovode do izliječenja.

Tetraciklini posebno minociklin i trimetoprim-sulfametoksazol su također korišteni uz povoljne rezultate. Ponekad je potreban kirurški debridman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.