Sistemski lupus erythematosus po mnogim podacima upućuje na autoimunu patogenezu, ali su uzroci još uvijek mnogobrojni i nejasni. U tih bolesnika nalaze se brojna autoantitijela i na citoplazmatske i na nuklearne.

Antinuklearna antitijela

Antinuklearna antitijela (ANP), usmjerena su na razne nuklearne antigene i svrstavaju se u 4 grupe:

  • antitijela protiv DNK (protiv dvostrukog lanca)
  • antitijela protiv histona
  • antitijela na ne histonske proteine vezane za RNK
  • antitijela protiv nukleolarnih antigea

Dokazivanje antitijela

Za dokazivanje pomenutih antitjela koriste se različite tehnike i to metode posredne imunofluorescencije, gdje se kod pozitivnih uzoraka tačno određuje tip antitjela u bolesnikovom serumu. Iako je imunofluoerscentni test na ANP senzitivan u otkrivanju SLE-a, nije strogo specifičan samo za SLE.

Određeni titar antitjela nalazi se i kod drugih srodnih autoimunih bolesti, a osim toga otkriva se i u 10% zdravih ljudi gdje je titar nizak. Ipak,antitijela na dvostruki lanac DNK i tkz. Smith (Sm) antitijela praktično uzevši su dijagnostička za SLE.

Kod bolesnika sa SLE-om u novije vrijeme pažnja se posvećuje nalazu antifosolipidnim antitjelima. Ona su prisutna u 30-40% bolesnika, i reaguju sa anijonskim fosfolipidima, dok se neki vežu za kardiolipidske antigene koji se upotrebljavaju za serologiju sifilisa, što objašnjava zašto neki bolesnici imaju lažno pozitivan test na sifilis. Pomenuta antifosfolipidna antitijela pošto se vežu za fosfolipide koji su bitni u procesu zgrušavanja krvi, svojim prisustvom daju i abnormalnosti u testovima zgrušavanja npr. produženo parcijalno trombinsko vrijeme, i to isključivo samo ,,in vitro”.

,,In vivo” imamo poremećaje povezane sa prokoagulantnim stanjem, pa kod bolesnika nalazimo česte arterijske i venske tromboze, spontane pobačaje, te žarišne tromboze krvnih žila mozga i očiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.