Humoralna regulacija disanja

Humoralna regulacija disanja
Humoralna regulacija disanja

Humoralna regulacija disanja
Humoralna regulacija disanja

Predstavlja utjecaj promjena koncentracije H jona, C02 i  02 u krvi  na veličinu  disanja. Za razliku od 02 čija promjena koncentracije ima periferno djelovanje, C02 i joni H imaju centralno djelovanje.

Za ovu vrstu regulacije disanja odgovorne su specijalizirane stanice koje registriraju promjene koncentracija ovih faktora. Označene su kao hemoreceptori, koje djelimo na centralne i periferne.

Centralni hemoreceptori su smješteni u  hemosenzitivnom području moždanog stabla i njih iskjučivo podražuju H joni, međutim, joni H slabo prolaze kroz krvno-moždanu, odnosno krvno-likvorsku barijeru, tako da promjena njihove koncentracije u tjelesnim  tekućinama, nema veliki učinak na centralne hemoreceptore u hemosenzitivnom području. Za razliku od jona H, C02 jako dobro prolazi kroz ove barijere, tako da kada prođe kroz njih, u međustaničnoj tekućini hemosenzitivnog područja spaja se sa H20 i nastaje H2C03, koja disocira na H i HC03. Ti nastali H joni podražuju centralne hemoreceptore, a onda oni šalju signale u disajne centre i mijenjaju veličinu ventilacije.

Iako ima indirektan učinak, C02 stvara veći efekat, jer se više jona H oslobodi u hemosenzitivnom području sa porastom C02 u krvi nego kada poraste koncentracija samih H.

Za razliku od jona H i C02, O2 nema centralnog djelovanja nego promjene njegove koncentracije djeluju na periferne hemoreceptore. Ovi hemoreceptori su smješteni u zidovima velikih krvnih žila, luk aorte i arterija karotis i najosjetljiviji su na promjenu koncentracije 02 u krvi (to znači da na njih može djelovati i promjena koncentracije H i C02 ali u puno manjoj mjeri).

Kada dođe do pada koncentracije 02, ovi receptori se podraže. Impulsi koji odlaze od njih putem vagusa i glosofaringeusa uzrokuju podražaj disajnog centra.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.