Omega-3 kiselinama protiv gojaznosti

Gojaznost
Gojaznost
Gojaznost
Gojaznost

Grupa francuskih, britanskih i japanskih naučnika je po prvi put objavila da nezasićene masne kiseline, kao što je omega-3, imaju i glavnu ulogu u regulisanju tjelesne težine i metabolizma.

Naučnici, čiji su istraživački rezultati objavljeni na sajtu naučnog časopisa “Nejčer”, došli su do tog zaključka ispitujući jednu od štetnih genetskih mutacija R270H na 14.500 gojaznih osoba.

Radi se, kako su objasnili naučnici, o tome da ta mutacija gena GPR120, koji proizvodi ćelijski receptor nezasićenih masnih kiselina, povećava za 60 odsto opasnost od gojaznosti kod ljudi.

Oni su i kod miševa, sa dezaktiviranim receptorom koji su bili podvrgnuti načinu israne bogatim masnoćama, uočili brz razvoj gojaznosti praćen dijabetesom i drugim metaboličkim poremećajima.

Normalno aktiviran u prisustvu masnih tijela, receptor koji zavisi od gena GPR120 podstiče proizvodnju insulina i lučenje hormona sitosti koji presjecaju glad.

Naučnici ističu i da bi GPR120 receptor, koji utiče i na sklonost ka konzumiranju masnoća i njihovo skladištenje u organizmu, mogao da bude “meta” budućih terapija protiv gojaznosti i hepatičnih oboljenja (oboljenja jetre) vezanih za višak kilograma.

Izvor: Tanjug

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.