Akutna upala Bartolinijevih žlijezda ili Bartholinitis acuta. akutno-upala-bartolinijevih-zlezdaBartolinijeve žlijezde su parne žlijezde smještene ispod velikih stidnih usana prema silaznim granama stidnih kostiju. Njihovi izvodni kanali otvaraju se sa unutrašnje strane malih ili velikih stidnih usana na spoju donje i srednje trećine. One luče sluz koja održava vlažnim introitus vagine. U slučaju polnog nadražaja, a naročito pred polni odnos, sekrecija ovih žlijezda se povećava.
Infekcija Bartolinijevih žlijezda dešava se ushodnim putem. Upala se javlja češće kod mladih. Infekcija je obično jednostrana, a samo izuzetno može biti i obostrana. Uzročnici infekcije danas su najčešće escherichia coli, streptokoke i stafilokoke, dok je ranije gonokok vrlo često izazivao ovu upalu.

  • Patogeni mikroorganizmi prodiru kroz izvodni kanal, razmnožavaju se u njemu i izazivaju upalu žlijezde.
  • Sluznica izvodnog kanala pri tome nabubri, te se izvodni kanal zatvori, a zagnojen sekret ne može više da otiče.
  • Izvodni kanal žlijezde se rasteže stagniranim sekretom i uvećava.
  • U kanalu žlijezde i okolnom tkivu dolazi do hiperemije sa eksudacijom, ćelijskom infiltracijom i otokom.

Zanimljivo je da se infiltrat i apsces stvaraju i uglavnom ograničavaju na izvodni kanal žlijezde i njegovu okolinu, a da relativno malo zahvaćaju samu žlijezdu.

Velika i mala stidna usna oboljele strane pretvaraju se u veoma bolan otok veličine kokošjeg jajeta, svijetlocrvene, razapete, tople i fiksirane kože. U početku površina upalom zahvaćene velike stidne usne je indurirana inflitracijom, i osjetljiva. Kasnije dolazi do centralne kolikvacije infiltrata i stvaranja apscesa,  znak fluktuacije. Uskoro nastaje spontana perforacija sa oticanjem gnoja i pažnjenjem gnojne šupljine.
U akutnom stadijumu bolesti bolesnica ima veoma jake bolove i povišenu temperaturu, praćenu jezom i groznicom. Bolovi se naročito pojačavaju pri pokretima, te bolesnica izbjegava kretanje i teško se kreće.

U početnom stadijumu formiranja infiltrata sprovodi se konzervativno liječenje, davanjem antibiotika i stavljanjem hladnih obloga na oboljelo mjesto.

Ako se stvori apsces, jednim potezom uzdužno, od sprijeda unazad, treba izvršiti inciziju na unutrašnjoj strani velike stidne usne. Po izvršenoj inciziji i odstranjenju gnojnog sadržaja šupljinu apscesa treba drenirati i zaviti. Za nekoliko dana upalni proces se smiruje, ali obično ne dolazi do trajnog izlječenja.
U većini slučajeva infekcija prelazi u hroničnu. Posle kraćeg ili dužeg vremena uzrčnici ponovo postaju virulentni, pa se javlja recidiv sa gotovo istim simptomima i tegobama, kao i kod akutnog bartolinitisa, zbog čega se mora vršiti ponovna incizija. Ovakvi recidivi mogu da se ponavljaju i po nekoliko puta.
Zbog toga se po smirenju akutne faze procesa preporučuje operativna ekstirpacija oboljele Bartolinijeve žlijezde.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.