Francuski koncern PIP se ne kaje!!!

Francuski silikonski implantati
Francuski silikonski implantati
Francuski silikonski implantati
Francuski silikonski implantati

Francuski proizvođač silikonskih implantata za grudi godinama je mnogo proizvodio i izvozio. Moguće je da skoro 500.000 žena u cijelom svjetu ima ugrađene falične jastučiće. Doduše, do sada nije potvrđeno da jeftini implantati izazivaju rak, ali je neosporno utvrđeno da nisu pravljeni od medicinski odobrenog gela, da se osipaju i da postoji opasnost da se u potpunosti raspadnu.

Natali Lopez (38) već je uklonila svoje PIP implantate. Još je u šoku. Sedam godina je imala implantate od industrijskog gela. „Kako su mogli to da urade? Kako to niko nije primjetio“, pita se ona. Njeni implantati već su počeli da se osipaju kad ih je izvadila. „Taj tip mora u zatvor i mora da plati svim ženama koje su sada očajne“, kaže Natali.

Tip, kako ga je Lopez nazvala, je osnivač PIP-a i bivši direktor – Žan Klod Mas. Taj 72-godišnjak, nekadašnji prodavac kobasica, priznaje da je svjesno koristio jeftini industrijski gel za proizvodnju većine silikonskih implantata. On je pod istragom zbog teške prevare i ubistva iz nehata.

Mas se ne kaje. Njegov advokat, Metr Adad, pokušava da slučaj svede na ekonomski aspekt: riječ je o smanjenju troškova nabavke, a samim tim i dobiti preduzeća: „To je jedan čisto kapitalistički postupak. Firma je to uradila kako bi smanjila troškove. Tako izgleda realnost. Ovde se radi o privrednom problemu. To možda nije u redu, ali je tako.“

Još u jesen 2010. francuske istražne vlasti povukle su PIP implantate sa tržišta. Ljekari su duže vrijeme prijavljivali slučajeve popucalih implantata i koncern je zatvoren.

Tek krajem prošle godine vlasti su upozorile na te silikonske jastučiće i posavjetovale 30.000 žena u Francuskoj da ih uklone. Tom pozivu priključila se i vlada. Francusko udruženje žrtava je preko svog advokata Filipa Kurtoa uputilo kritiku jer smatraju da je poziv stigao prekasno: „Ova odluka da implantati moraju biti uklonjeni je logičan potez, ali je nažalost došao prekasno. Čekali smo na to 18 mjeseci!“ Sada ostaje pitanje ko će snositi troškove tih zahvata. Oni smatraju da to nikako ne bi smjele da budu pogođene žene.

Ali ko će platiti, još dugo neće biti razjašnjeno. Preduzeće PIP više ne postoji, a protiv bivšeg šefa, Masa, još nije ni podignuta optužnica.

Takođe se postavlja pitanje koliko u svemu ima odgovornosti Zavod za tehnički pregled i baždarenje iz rajnske oblasti (TÜV Rheinland), koji je zadužen za dodjelu tehničkih i bezbjednosnih sertifikata, jer su oni 2005. kontrolisali proizvodni proces. Advokat Olivije Ometr smatra da je njemački Zavod fušerisao: „Moji klijenti, evropski distributeri tih implantata, su isto tako iznenađeni da je preduzeće koje je trebalo da dodjeli certifikat, samo potvrđivalo dokumentaciju, a da nisu smatrali za potrebno da testiraju bar svaku sto-hiljaditu protezu koje su se prodavale svuda u svjetu.

S druge strane i njemački Zavod se osjeća prevareno i zato su podneli žalbu protiv PIP-a. Mas se od tih optužbi i ne brani. Priznaje da je namjerno obmanuo revizore, kao i da je falsifikovao dokumentaciju. Trenutno je u toku prebacivanje odgovornosti sa jednih na druge. O žrtvama jedva da se i govori.

Izvor: dw-world.de

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.