Gojaznost povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva - Zdravlje, medicina, lijecenje, zdravstveni portal
Gojaznost

Gojaznost povećava rizik od razvoja raka debelog crijeva

Prekomjerna težina u dobi adolescencije povezana je sa većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Istraživači su u ovom radu pratili oko 240.000 švedskih muškaraca tokom 35 godina.

Ispitanici u istraživanju na početku su bili stari između 16 i 20 godina.

Većina su bili normalne težine, 6,5 odsto su imali prekomjernu težinu, a jedan odsto su bili gojazani. Tokom studije registrovano je 855 slučajeva kolorektalnog kancera.

Analiza, koja je objavljena u međunarodnom časopisu za gastroenterologiju “Gat”, pokazala je da su tinejdžeri prekomjerne težine imali dva puta veći rizik od dobijanja raka debelog crijeva, dok je taj broj bio veći kod gojaznih tinejdžera.

Svjetski fond za istraživanja bolesti raka utvrdio je da postoji “jaka veza između gojaznosti i raka”.

Rak debelog crijeva je treći najrašireniji oblik raka u svijetu, sa blizu 1,4 miliona novih slučajeva svake godine.

Sa ovim oboljenjem povezuje se obrađeno crveno meso i abdominalna masnoća.

U studiji čiji su autori Univerzitetska bolnica Orebro u Švedskoj i Univerzitet Harvard ističe se da kasna adolescencija označava prelaz iz djetinjstva u doba odrastanja i to je period ubrzanog rasta, posebno među muškarcima.

“Veoma je važno da razumijemo ulogu izloženosti različitim faktorima u djetinjstvu i adolescenciji u vezi sa razvojem kolorektalnog kancera u kasnijem dobu”, navodi se u istraživanju.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>