Venski priljev i njegova regulacija

Venski priljev
Venski priljev

Venski priljev
Venski priljev

Venski priljev predstavlja količinu krvi koja se putem vena vraća u srce. Venski priljev je zbroj svih perifernih dijelova cirkulacije, tj. zbroj svih lokalnih protoka u pojedinim tkivima. Budući da na lokalni protok krvi kroz tkiva utječe nivo metaboličkih procesa, samim time će to utjecati na veličinu venskog priljeva. To znači, ako se poveća metabolizam u tkivu, poveća se lokalni protok krvi kroz to tkivo, a to povećava venski priljev. Pored nivoa metabolizma, na vrijednost venskog priljeva utječu i tri faktora cirkulacije:

  • pritisak u desnom atriju, PDA odnosno centralni venski pritok. To je sila koja djeluje tako da vraća krv iz srca u vene i na taj način smanjuje venski priljev
  • srednji sistemski pritisak punjenja – SSPP je sila koja potiskuje krv prema srcu. Ako se on poveća, povećat će se i venski priljev. SSPP – srednji sistemski pritisak punjenja je pritisak koji bi se dobio kada bi se zaustavila cirkulacija podvezivanjem velikih krvnih žila koji dovode i odvode krv iz srca. Tada bi se svi pritisci u cirkulaciji izjednačili. Vrijednost SSPP pri volumenu krvi od 5 litara iznosi 0,9 kPa. Na njegovu vrijednost utiču : Volumen krvi – što je volumen veći veći je i SSPP. Pri volumenu krvi od 4 litra taj pritisak pada na 0 kPa. Djelovanje simpatikusa – on dovodi do vazokonstrikcije krvnih žila čime raste SSPP,  i obratno inhibicijom simpatikusa dolazi do vazodilatacije pa se SSPP smanjuje (parasimpatikus na djeluje na krvne žile pa zbog toga on nema djelovanje na SSPP). SSPP se dosta često i naziva srednji cirkulacijski pritisak punjenja.
  • otpor kretanju krvi u krvnim žilama. Što je otpor veći, venski priljev je manji.

VP = SSPP – PDA / R (otpor)

Faktori koji utiču na vrijednost arterijskog krvnog pritiska

Prema Omovom zakonu arterijski pritisak je jednak proizvodu srčanog minutnog volumena – SMV i ukupnog perifernog otpora-UPO

A.P.= SMV x UPO

Ukupni periferni otpor se može mijenjati vazokonstrikcijom krvnih žila- tada raste UPO, dok pri vazodilataciji on se smanjuje. Na UPO djeluju :

  • Nervni faktori-simpatikus-dovodi do vazokonstrikcije i time dovodi do porasta UPO
  • Humoralni faktori-vazodilatatori i vazokonstriktori. Mogu biti lokalni-produkti tkiva i cirkulirajući-hormoni, neurotransmiteri.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.