Tipovi nasljeđivanja

Primjer nasljeđivanja hemofilije
Primjer nasljeđivanja hemofilije
Primjer nasljeđivanja hemofilije
Primjer nasljeđivanja hemofilije

Dominantno nasljeđivanje

Manifestuje se i u heterozigota. Ponekad imamo specijalan slučaj kada dominantno nasljeđe pokazuje razlike u fenotipskoj slici tj. kada se javljaju i osobine recesivnog gena kada govorimo o dominatnom nasljeđivanju sa slabom penetracijom gena.

Dominantno nasljeđivanje je manje opasno od recesivnog jer ako su promjene koje izazivaju teške jedinka je sterilna ili čak umre.

Recesivno nasljeđivanje

Neke se bolesti nasljeđuju recesivno. To znači da osoba mora naslijediti dvije promijenjene kopije istoga gena (po jednu promijenjenu kopiju od svakog roditelja) da bi oboljela. Ako osoba naslijedi jednu promijenjenu kopiju i jednu normalnu, u većini slučajeva osoba će biti zdravi nositelj zato što normalna kopija nadoknađuje promijenjenu kopiju. Biti nositelj znači da niste bolesni, ali imate jednu promijenjenu kopiju gena iz jednog para. Primjeri autosomalnih recesivnih bolesti su cistična fibroza i srpasta anemija.

Intermedijerni tip nasljeđivanja

Ako ukrštanjem dva alternativna gena dobijamo kompromisno rješenje koje se nalazi negdje između govorimo o intermedijernom nasljeđivanju.

Kodominatno nasljeđivanje

Kod krvnih grupa imamo dva dominatna gena (A,B) i jedan recesivni (0) i kada se u kariotipu sretnu takva dva dominatna gena onda se ispolje u fenotipu osobine i jednog i drugog (krvna grupa AB)

Specijalni slučajevi – nasljednost vezana sa X i Y hromosome

Y hromosom je sam tako da osobine vezane za njega ne možemo ubrajati u recesivne ili dominatne. X hromosom je kod muškarca sam pa se recesivne osobine vezane za njega kod muškarca uvijek ispoljavaju (hemofilija YX), a kod žene rijetko jer je potrebna homozigotna situacija XX.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.