Kontrola trudnoće

Savjetovalište za trudnice
Savjetovalište za trudnice

Zdravstvena kontrola trudnica može se vrši prilikom domicilarne posjete trudnica, ambulantskih pregleda i putem savjetovališta za trudnice. Kućna kontrola, kao i ambulantska kontrola trudnica, vrše se sporadično u uvjetima malog broja trudnica. Mnogo je prihvatljiviji i danas se sve više provodi rad s bremenitim ženama u savjetovalištima za trudnice. Savjetovališta za trudnice oformljuju se pri dispanzerima za žene, pri domovima zdravlja, pri vanbolničkim rodilištima i pri ginekološkoakuserskim odjelima stacionarnih ustanova.

Savjetovališta za trudnice su ustanove za organiziranu kontrolu trudnica i trudnoće. Savetovaliste za trudnice, u pravilu, vodi liječnik ginekolog, rjeđe liječnik opće prakse, a u malim mjestima može uz pomoć liječnika. Savjetovalištem rukovodi babica. U ovakva savjetovališta trudnica najprije dolazi radi utvrđivanja postojanja i starosti trudnoće.

Pri prvom dolasku u savjetovalište za svaku trudnicu oformi se poseban trudnički karton s potrebnim generalijama. Pošto se u zaglavlje kartona upišu najvažniji podaci o trudnici, u karton se ubilježi i eventualni raniji nalazi, ako ih trudnica posjeduje i ako ih je donijela sa sobom, kao i nalazi liječnika drugih specijalnosti, koji su trudnicu pregledali. Ovaj karton čuva se kao važan dokument i on prati trudnicu tijekom narednih kontrola sve do poroda.

Poslije toga u savjetovalištu treba mjeriti težinu trudnice i uraditi sve potrebne laboratorijske analize: pregled mokraće, krvne slike i sedimentacije eritrocita. Trudnici također treba pregledati vaginaini sekret, odrediti krvnu grupu i Rh faktor, ispitati Vasermanovu reakciju u krvi i po potrebi i druge analize. Ukoliko se pokaže da je neka trudnica Rh-negativna, treba zahtijevati pregled krvne grupe i Rh faktora muža. Ako je muž Rh-pozitivan, treba već u početku trudnoće u krvi trudnice potražiti Rh antitela, koja također treba redovito tražiti svakih 15 dana od šestog mjeseca trudnoće, pa sve do poroda.

Kod svake trudnice treba izvršiti internistički pregled, mjeriti krvni tlak, načiniti rendgenografiju pluća, po potrebi ispitati funkciju jetre i bubrega, isključiti postojanje šećerne bolesti. Ponekad u tu srhu treba izvršiti i probu opterećenja šećerom. Isto tako, pri pregledu trudnice treba potražiti eventualne edeme na potkoljenicama.

Svaku trudnicu treba uputiti stomatologu radi pregleda i eventualnog liječenja zuba. Vrlo je važan i pregled dojki, a naročito bradavica, koje mogu biti nepravilne, pored ostalog, vrlo osjetljive, zaravnjene ili čak uvučene. U tom slučaju treba nastojati da se još prije poroda redovitom masažom bradavice izvuku i formiraju i da njihova koža očvrsne, kako bi se izbjegla pojava ragada u puerperium. Osim ovih pregleda, trudnicu treba podvrgnuti i akušerskom vanjskom, a po poirebi i unutarnjem pregledu. Iz anamneze i akušerskog pregleda treba ustanoviti starost trudnoće i odrediti termin očekivanog poroda. Nakon toga treba uzeti vanjske mjere zdjelice u koje spadaju i opseg trbuha i zdjelice, kao i visina dna uterusa. Kod uznapredovale trudnoće, treba odrediti položaj, smještaj, stav i držanje ploda i slušati njegove srčane tonove.

Ako se ustanovi bilo kakva nepravilnost kod majke ili kod ploda, poduzimaju se mjere da se ta nepravilnost ispravi. Ako se pri kontroli trudnice primjete znaci predstojeće pojave neke od graviditetnih toksikoza, bilo ambulantno, ako je to moguće, ili smještajem trudnice u bolnicu i odgovarajućom dijetom i terapijom nastoji se da se uzroci postojećih simptoma odstrane i pojava toksikoze izbjegne. Ako se pri kontroli trudnice u savjetovalištu ustanove i druge nepravilnosti koje zahtijevaju bolničko liječenje, trudnica se upućuje u bolnicu na akušerski odjel. Isto tako, ako se posumnja da će spontan vaginalan porođaj iz bilo kojih razloga biti težak i nemoguć, bilo da se radi o suženoj zdjelici majke, velikom nesrazmjeru između ploda i zdjelice trudnice, bilo o bolestima trudnice, koje nepovoljno utječu na tijek poroda, trudnicu obavezno treba za porođaj smjestiti u bolnicu.

U principu u bolnici treba porađati sve prvorotke i višerotke poslije četvrtog poroda. Isto vrijedi i za sve trudnice kod kojih je raniji porođaj završen carskim rezom ili kod kojih je ranije vršena neka operacija na maternici. Ovakve trudnice moraju se hospitalizovati bar 20 dana prije datuma očekivanog poroda, kako bi se izbjeglo nezapaženo nastajanje spontane rupture uterusa u posljednjem mjesecu trudnoće ili u porodu. Ostale trudnice kod kojih trudnoća protječe bez komplikacija mogu se porađaju kod kuće ili u vanbolničkim rodilištima uz prisustvo liječnika i babice.

Savjetovalište za trudnice je prvenstveno profilaktička ustanova u kojoj se istovremeno vrši i trijaža trudnica s nepravilnostima tjedna trudnoće. Osim kontrole trudnoće, savjetovalište za trudnice treba davati trudnicama upute u pogledu prehrane, načina života i rada tjedna trudnoće. Ono treba da je u vezi s dijetetičarem, kome će po potrebi upućivati trudnice radi određivanja potrebne dijete.

Isto tako, liječnik i babica u savjetovalištu trebaju djelovati i na održavanju psihičke stabilnosti trudnice i da je i fizički i psihički pripreme za sam akt poroda. U tom smislu poželjna je i korisna suradnja s psihologom. Osim davanja usmenih savjeta, liječnik ili babica koji rade u savjetovalištu trebaju koristiti i pismene upute koja će dijeliti trudnicama, jer su trudnice tijekom posjete liječniku često uzbuđene i nedovoljno koncentrirane, pa mnoge od njih ne zapamte ili brzo zaborave usmene savjete.

Kao što smo spomenuli, savjetovalište za trudnice je i trijažna ustanova. U svim slučajevima kada se otkrije neka nepravilnost u trudnoći, koja može izazvati komplikacije u porodu, liječnik ili babica savjetovališta dužni su takvu trudnicu najprije uputiti specijalisti ginekologu radi konzultacije. Ako se nepravilnost ne odstrani, liječnik i babica treba nekoliko dana prije termina ili bar na početku porođajnog akta trudnicu obavezno uputiti na akušerski odjel najbliže bolnice. Na taj način osigurat i porodilju i plod od svakog neugodnog iznenađenja i opasnosti, jer će u bolničkom odjeljenju moći da se u porodu pruži rodilji neophodna stručna pomoć i da se, ako je potrebno, porod dovrši i operativnim putem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.