Metabolički poremećaji novorođenčeta

Hipoglikemija novorođenčeta
Hipoglikemija novorođenčeta
Hipoglikemija novorođenčeta
Hipoglikemija novorođenčeta

Hipoglikemija je koncentracija glukoze u krvi kod donesenog novorođenčeta ispod 1,67 mmol/l i ispod 1,10 mmol/l kod nedonoščeta, u prvih 72 sata života, a kasnije ispod 2,5 mmol/l. Česta je kod novorođenčadi sa niskom porođajnom težinom (<2500 gr), bilo da su nedonešena ili distrofična (zbog malih rezervi glikogena), kod novorođenčadi dijabetičnih majki (hiperinzulinizam), u teško bolesne novorođenčadi (potrošnja prevazilazi nadoknadu), a javlja se i kao prvi simptom metabolopatija (galaktozemija).

Manifestuje se tremorom, cijanozom, atacima apnee, somnolencijom, hipotonijom, nekad konvulzijama.

Terapija je nadoknada glukoze intra venski brzinom 6 mg/kg/min., a prognoza ovisi od osnovne bolesti.

Hipokalcemija (koncentracija jonizovanog kalcija ispod 2,5 mg%) se može javiti kao rana hipokalcemija (u prva 3 dana) i to češće kod nedonoščadi, bolesne novorođenčadi, kao posljedica perinatalnog stresa, transfuzija krvi, kod novorođenčadi dijabetičnih majki, i kao, kasna hipokalcemija, nakon prve sedmice života kod djece na kravljem mlijeku.

Može biti asimptomatska ili se manifestuje iritabilnošću hipertonijom, dispneom i apneama te konvulzijama.

Terapija u prva 3 dana podrazumijeva ekspektativan stav (zbog opasnosti parenteralne primjene Ca- nefrolitijaza), a ukoliko je potrebna, daje se 10% Ca-glukonat 1-2 ml/kg TT.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.