Kronični nedostatak sna

Spavanje
Spavanje

Ako se mozak povremeno ne odmara, može se “pregrije”. Kronični nedostatak sna smanjuje sposobnost analize informacija, negativno utječe na pamćenje i u značajnoj mjeri smanjuje brzinu reagiranja. Zdrave životne navike, izbjegavanje alkohola, cigareta, nezdrave hrane, boravka u zatvorenim i zagušljivim prostorima, kao i redovito upražnjavanje fizičkih aktivnosti nisu dovoljni za očuvanje vitalnosti, tvrde stručnjaci.

Da bi čovjek bio tijelom i duhom apsolutno čio neophodan je i raniji počinak.

Zašto je to važno?

Poboljšanje moždanih aktivnosti je ključna prednost ranog odlaska na spavanje. Ljudski mozak je kao stari kompjuter, objašnjavaju znanstvenici, pa ako se povremeno ne odmara, može se “pregrije”. Kronični nedostatak sna smanjuje sposobnost analize informacija, negativno utječe na pamćenje iu značajnoj mjeri smanjuje brzinu reagiranja. Iz tog razloga, neispavani ne bi trebalo da sjedaju za volan, jer su njihove reakcije znatno usporenije.

Jačanje imuniteta je drugi važan razlog za raniji odlazak u krevet. Tijekom noći organizam popunjava istrošene zalihe, eliminira negativne posljedice budnog stanja i “puni baterije”. Imune stanice su noću najaktivnije, a pravovremenim odlaskom na spavanje, trostruko se smanjuje šansa za pojavu gripe, nazeba ili neke druge respiratorne infekcije.

Vitka linija također je dobar razlog za raniji odlazak na spavanje. Američki znanstvenici tvrde da se žene koje manje spavaju brže debljaju. Zapravo, nedovoljno sna remeti metaboličke procese u organizmu, koji i jesu uzrok taloženja suvišnih kilograma.

Smanjivanje rizika od kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa, kao i drugih teških oboljenja, u dobroj mjeri se postiže dovoljnim i kvalitetnim spavanjem. Iako se na spisku uzroka ovih bolesti ne nalazi i nedostatak sna, trebalo bi da ga uvrste, tvrde stručnjaci koji se bave proučavanjem utjecaja sna na zdravlje. Provedena istraživanja to i potvrđuju, naglašavajući da osobe koje spavaju manje od osam sati dnevno imaju za 20 posto veći rizik od ovih bolesti. Ako spavaju manje od pet sati, rizik je dvostruko veći!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.