Biopsija bubrega

Biopsija bubrega
Biopsija bubrega
Biopsija bubrega
Biopsija bubrega

To je metoda kojom se uzorak tkiva uzima i ispituje pod mikroskopom. Radi se zbog postavljanja dijagnoze i promatranja napredaka u liječenju.

Iglena biopsija u kojoj se igla uvede kroz kožu često je dio dijagnostičke obrade bubrežne bolesti. Često se radi biopsija transplantiranog bubrega zbog otkrivanja znakova odbacivanja. Prilikom biopsije bubrega bolesnik leži sa licem prema dole, lokalni anestetik se daje u kožu u mišiće slabinske regije iznad bubrega. Bioptička igla se uvede u tkivo i uzme za mikroskopsku pretragu. Prilikom biopsije transplantiranog bubrega igla se uvede izravno kroz trbušni zid pod kontrolom ultrazvuka.

Indikacije kod djece su:

Nefrotski sindrom koji ne reaguje na kortikosteroidnu terapiju, teški akutni glomerulonefritis, atipični oblik glomerulonefritisa, hronični glomerulonefritis, progresivni glomerulonefritis trajna asimptomatska proteinurija, hematurija, akutna i hronična renalna insuficijencija nepoznate etiologije, hipertenzija renalne etiologije, transplantirani bubreg, urinarna infekcija nije indikacija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.