Ptyalismus gravidarum

Ptijalizam
Ptijalizam

Definicija

Prekomjerno lučenje sline (ptialismus) vrlo je rijetko oboljenje i javlja se u prvim mjesecima trudnoće.

Etiologija

Uzroci su nepoznati.

Klinička slika

Ispoljava se s manje ili više obilnim lučenjem pljuvačke. Trudnica pritom ima neugodan metalan osjećaj u ustima i stalno joj na usta navire bistra vodnjikava pljuvačka. U težim slučajevima, količina sline u toku 24h dostiže i po nekoliko litara. Zanimljivo je da je u snu lučenje sline gotovo normalno.
U osobito teškim slučajevima, kada trudnica zbog ptijalizma gubi velike količine tekućine, može nastati brz i nagao gubitak u težini i pogoršanje općeg stanja.

Kod većine trudnica koje pate od ovog oboljenja stanje se tijekom napredovanja trudnoće spontano smiruje. Međutim, kod nekih ovo stanje može se produžiti sve do poroda, kada nestaje.

Liječenje

Terapija je obično nepouzdana i neučinkovita. Trudnicama se preporuča držati higijenu usne šupljine i da je povremeno ispiru blagim adstringentnim otopinama, uključujući i tanin. U izvjesnim prilikama žena sama pronađe koja joj hrana odgovara, te je rado uzima. U težim slučajevima, ponekad je potrebno da se bolesnica rehidrira intravenski. Samo iznimno, kod vrlo teških slučajeva ptijalizma, može se stanje trudnice u tolikoj mjeri pogoršati da dolazi u obzir prekid trudnoće.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.