Alopecia areata

Alopecia areata
Alopecia areata
Alopecia areata
Alopecia areata

Definicija:

Alopecia areata predstavlja reverzibilni nagli gubitak kose ili dlaka na ograničenom području vlasišta ili drugog dijela tijela.

Etiopatogeneza:

Etiologija alopecie areate je nepoznata. Iako su mnogi slučajevi nastali poslije jakog emocionalnog stresa, do sada nije egzaktno dokazana patogeneza stresom uslovljenih alopecia areata. Do prije desetak godina svi slučajevi alopecie areate ispitivani su u vezi sa fokusom (dentalni fokusi, hronični tonzilitis i sinuzitis). U najnovije vrijeme, fokusima gotovo da se i ne pridaje značaj. Alopecia areata može se registrirati u više članova jedne porodice (naravno, ne istovremeno). O ulozi genetske dispozicije u pojavi alopecie areate postoje različiti stavovi : neki autori našli su pozitivnu porodičnu anamnezu u čak 27 % svih pacijenata sa alopecijom areatom, a neki familijarnu disponiranost negiraju.

Kada je u pitanju savremeni koncept etiopatogeneze alopecie areate, smatra se da je bitan autoimuni mehanizam na komponente folikula dlake. U prilog razmatranja alopecie areate kao autoimunog događaja govori više činjenica. Histopatološkim nalazom potvrđuje se postojanje limfocitiranog infiltrata oko bulbusa dlake na alopetičnim arealima. Metodom direktne imunofluorescentne tehnike ( DIF ) nalaze se u većini slučajeva depoziti C3-komponente u folikulima dlaka. Alopecia areata može , izuzetno, biti udružena sa poremećajem funkcije timusa, autoimunim tireoiditisom Hashimoto ili vitiligom. Nalaz anti–HF-antitijela protiv folikula dlake kod osoba sa alopeciom areatom u visokom titru u serumu i nalaz sniženih vrijednosti CD 44 glikoproteina stanične membrane znojnih žlijezda na alopetičnim arealima, za koje se pretpostavlja da sudjeluju u regulaciji imunološkog odgovora na celularnom nivou, činjenice su, koje idu u prilog autoimunoj teoriji.

Najnovijim istraživanjima metodom monoklonskih antitijela dokazano je postojanje smanjene ekspresivnosti citokeratina 16 ( CK-16 ) u folikulima dlaka na alopetičnim arealima kod alopecie areate. Kako je citokeratin, koji se u normalnim folikulima nalazi u unutrašnjem omotaču korjena dlake i dermalnoj papili, marker epitelijalne diferencijacije, otvoreno je i pitanje značaja poremećaja epitelijalne proliferacije tokom ciklusa rasta dlaka za etiopatogenezu alopecie areate.

Klinička slika:

Za alopeciu areatu karakteristična je nagla pojava ograničenih kružnih i ovalnih alopetičnih areala različitog promjera. Broj ovih areala je različit, od jednog do više njih. Ukoliko se periferno šire, mogu zahvatiti veću površinu kapilicija. Ako postoji više alopetičnih areala koji se šire, može doći do njihovog međusobnog sastavljanja i formiranja većih alopetičnih areala nepravilnog oblika , ili rjeđe, do totalne alopecie koja se najčešće viđa na kapiliciju. Alopetični areal koji zahvaća okcipitalnu (potiljačnu) regiju kapilicija naziva se ofijazom (OPHYASIS ). Ofiaza se smatra klinički lošim prognostičkim znakom, jer često pokazuje tendenciju ka razvoju u totalnu alopeciu kod klasičnih oblika terapije.

Iako se alopecia areata najčešće viđa na kapiliciju, može se razviti na bilo kojoj regiji kože: obrvama, trepavicama, bradi, brkovima, tijelu, rukama ili nogama, a izuzetno istovremeno na svim, što uzrokuje razvoj univerzalne alopecie (alopecia universalis).

Do spontanog popunjavanja ogoljelih areala može doći u roku od nekoliko mjeseci ili se nove promjene javljaju tokom 3 – 6 tjedana, a potom, ciklički, u različitim vremenskim intervalima.

Alopecia areata je često, obično benigno, hronično oboljenje kose čiji uzroci još uvijek nisu potpuno ispitani. Alopecia areata se može pojaviti bez prethodnog upozorenja, kod oba spola, u bilo kojoj starosnoj dobi, najčešće između 20-40 godine života. Karakterističan simptom je pojava jasno oivičenih mjesta, pečata, bez kose. Kod 60% oboljelih, oboljenje započinje u kapiliciju, pojavom polja promjera od oko 0.5 mm do 1 cm na kome dlake potpuno nedostaju. Koža glave je nepromijenjene boje, a na rubovima oboljelog mjesta kosa se lako izvlači. Nakon pojave prvog oboljelog kruga, često slijede ostali, i spajaju se, formirajući veće površine bez kose.

Gubitak obrva i trepavica, čest je kod oboljelih, i može predstavljati jedini znak oboljenja. Nakon pojave početne promjene, oboljenje može poprimiti različit tok.

Ponovni rast kose može započeti na jednom, uz istovremenu progresiju na drugim mjestima. Dlaka je u početku tanka i slabo pigmentirana, a kasnije poprima uobičajenu debljinu i boju. Emocionalni stresni događaji često prethode pojavi novih, ili pogoršavaju već postojeće promjene kod oboljelih od alopecije areate. Izuzetak predstavljaju slučajevi u kojima emocionalni stres nastaje kao posljedica nastalih pečata.

Dijagnoza:

 • Klinički pregled
 • dermatološki pregled
 • biopsija
 • patohistološki pregled

Terapija:

 • poticanje rasta dlaka
 • kortikosteroidi
 • polivitaminski preparati

8 Comments

 1. Dijagnostikovana mi je Alopecia areata jos prije dvije godine ,imam 20 godina i velikih problema ,kosa mi opada stalno bez obzira na terapiju i ne raste. Nedavno sam se pocela farbati pa me interesuje da li bih smjela s obzirom na bolest. Hvala

 2. Poštovana,
  bojenje kose se može raditi. Treba biti oprezan prilikom odabira preparata za bojenje kose i upotrebljavati samo one koji ne oštećuju korijen dlake (posavjetovati se sa frizerom).

  Lijep pozdrav

 3. Vec tri mjeseca imam rupu velicine 4x5cm, mazem beloderm masti i zanima me dali sam na dobrom putu da mi kosa ponovo pocne rasti ? LP

 4. Ako ste obavili dermatološki pregled i biopsiju oboljelog dijela vlasišta i ako je potvrđena dijagnoza sa pravilnim izborom lijeka, liječenje će biti uspješno.

  LP

 5. alopecia mi je dijagnostikovana prije 10 dana,imam 2 pecata jedan veci i jedan manji,dr. mi je odredio da\ primam diprofos inekcije i micanol mast posle ljeta,kada mogu ocekivati poboljsanje i kada ce mi kosa izrasti na tim mjestima,unaprijed hvala

 6. postovani/na,s obzirom da mi je dijagnostikovana alopecia areata prije mjesec dana,dr mi je odredio diprofos inekcije/dvije u dva mjeseca.Interesuje me da li diprofos moze uticati na menstrualni ciklus u bilo kom smislu,jer mi ovaj mjesec ciklus kasni par dana iako to nije uobicajeno kod mene-unaprijed hvala.L.P.

 7. postovani imam alopeciu totalis,nastalu od al areata unazad 20 god.povecana su mi anti tpo i anti agt.ima li nacijna da se samnje ta antitela i da se dovedu u normalu.pozdrav

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.