Određivanje nivoa ALP

Određivanje nivoa ALP
Određivanje nivoa ALP
Određivanje nivoa ALP
Određivanje nivoa ALP

Alkalne fosfataze su grupno-specifični enzimi koji kataliziraju hidrolizu monoestera fosfatne kiseline i alkohola. Optimalni pH za djelovanje enzima je između 9.8 i 10.5, a ovisi o vrsti supstrata i vrsti pufera.

Enzim je prisutan najviše u epitelu tankog crijeva, bubrežnim tubulima, kostima, jetri, placenti i leukocitima. ALP u serumu zdravih odraslih osoba uglavnom potječe iz jetre, a u serumu djece i iz kostiju. U raznim bolestima koje zahvaćaju navedene organe dolazi do porasta katalitičke koncentracije ALP u serumu.

Pokazuje najjaču aktivnost u alkalnom području, stoga se i naziva alkalna fosfataza. Mjerenje aktivnosti alkalne fosfataze može služiti kao indeks bolesti jetre i žući, te kod bolesti kostiju u korelaciji s ostalim kliničkim pokazateljima i kao tumorski biljeg u nekim slučajevima. Vrijednosti alkalne fosfataze povećavaju se kod opstrukcije u bilijarnom traktu.

Najveće značenje određivanje ima kod jetrenih i žučnih oboljenja.

Referentne vrijednosti:

  • Muškarci: 60 – 142 U/L
  • Žene: 50 – 153 U/L

Povišene vrijednosti ALP:

Kod hepatobilijarne opstrukcije, hepatitisa, hepatocelularnog karcinoma, zarastanja lomova kostiju, u primarnom i sekundarnom hiperparatiroidizmu, osteomalaciji, nedostatku vitamina D, metastatskim karcinomima kostiju, infekcioznoj mononukleozi.

Snižene vrijednosti ALP:

Snižene razine enzima ALP mogu se pronaći kod bolesnika na dijalizi te kod malnutricije, hipotiroidizma, taloženju radioaktivnih materijala u kostima, nedostatku vitamina B12, cinka i magnezija u prehrani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.