Karcinom ezofagusa

Karcinom ezofagusa
Karcinom ezofagusa

Bolest je starije dobi, učestalija u muškaraca. Najveća incidencija u Kini i Južnoj Africi . Uticaj imaju okoliš i ishrana.

Patogeneza

PLANOCELULARNI KARCINOM nastaje iz pločastog epitela i može se pojaviti u svim djelovima jednjaka,a ADENOKARCINOM iz Barettovog ezofagusa i može se pojaviti u donjoj trećini.

Slijed zbivanja je: hronični ezofagitis koji izaziva displazij koja nakon određenog vremena prelazi u karcinom in situ a ovaj u rani karcinom koji u kasnoj fazi prelazi u uznapredovali karcinom.

Patologija

Pojavljuje se u 4 oblika:

  • površinski rak-zadebljanje sluznice,erozija ili crvenkasti plak. Ovo je rani oblik raka.
  • polipoidni gljivasti oblik-u 50%bolesnika, raste kao egzofitička masa
  • nekrotični vrijed- induriran,raste endofitički
  • difuzni infiltrativni oblik- širi se kroz submukozu, stjenka zadeblja a lumen se koncentrično suzi.

Karcinom jednjaka često stvara traheo-ezofagealnu fistulu. Metastazira u vratne, paraortalne i medijastinalne čvorove te oko male krivine želuca. Hematogeno metastazira u jetru i pluća.

Klinička slika

U kliničkoj slici preovladavaju žgaravica, disfagija, krvarenje, povraćanje, bol u prsima, gubitak tjelesne mase, aspiracija hrane kroz ezofagotrahealnu fistulu.

Invazivni rak je podmukla bolest koja kasno daje simptome i urokuje smrt u roku od par mjeseci. Nakon postavljanja dijagnoze 5-godišnje je preživljenje manje od 3%.