Klasifikacija i patologija tumora testisa

Tumor testisa
Tumor testisa

Najviše se koristi klasifikacija tumora testisa prema Mostofi-ju koja se zasniva na tipu stanica iz kojih nastaje tumor, tj. zametne ili stromalne (Leydigove i Sertolijeve) stanice.

Tumori germinativnih stanica

Tumori germinativnih stanica, najčešći od ovih tumora, mogu se dalje podijeliti u seminome i ne-seminome.

Seminomi

Seminome karakteriziraju velike stanice s jasnom citoplazmom u delikatnoj fibrovaskularnoj stromi infiltriranoj limfocitima. Granulomatozna reakcija oko tumora može biti toliko intenzivna da ukazuje na reakciju transplantata protiv domaćina.

Na ove tumore otpada oko polovice svih neoplazmi testisa, a mogu se podijeliti u tipične, spermatocitične i anaplastične podvrste.

Ne-seminomi

Tumori germinativnih stanica tipa ne-seminoma mogu se podijeliti na tumore embrionalnih stanica (tumori žumanjčane vreće), teratome i koriokarcinome.

Embrionalni su karcinomi česti u djece i nalikuju embrionalnim karcinomima jajnika.

Koriokarcinomi sadrže sinciciotrofoblastne stanice.

Teratomi sadrže barem dva tipa slojeva zametnih stanica, a u djetinjstvu su prema učestalosti odmah iza embrionalnog tumora.

Na miješane tumore koji sadrže kombinacije zametnih tipova stanica otpada 40% tumora zametnih stanica; biologiju tih stanica obično odreduju najmanje diferencirani (najmaligniji) elementi. Sva četiri tipa tumora germinativnih stanica mogu nastati izvan gonada, najčešće u medijastinumu ili mozgu.

Takvi ekstragonadalni tumori vjerojatno nastaju bilo zbog aberantne migracije zametnih stanica tijekom embriogeneze, ili iz neke zajedničke linije preteče matičnih stanica iz koje nastaju zametne stanice, timus i niponza.

S kliničkog motrišta, presudna razlika između seminoma i neseminoma zasniva se na histopatologiji uzorka orhidektomije. Prvi mora biti u čistom obliku dok drugi može biti bilo miješani karcinom sa seminomatoznim i neseminomatoznim komponentama ili čisti oblik neseminoma, kakav je karcinom embrionalnih stanica, teratom, ili koriokarcinom.

Termin teratokarcinom obično se odnosi na miješani neseminomatozni karcinom koji se sastoji od teratoma i karcinoma embrionalnih stanica.

Razlika između seminoma i neseminoma je važna zato što se kategorizacija po stadijima i njihovo kasnije liječenje razlikuju zbog relativne radioreakcije seminoma u usporedbi s radiorezistencijom neseminoma.

Radioterapija limfnih žlijezda abdomena i/ili prsnog koša je glavno uporište terapije u pacijenata s čistim seminomom, ali se rijetko koristi u pacijenata s neseminomom. Pored toga, seminomi se obično šire preko regionalnih limfnih čvorova do retroperitonealnih čvorova abdomena i/ili do mediastinalnih i supraklavikularnih limfnih čvorova prije nego što su im dostupne druge visceralne strukture.

Metastaze na plućima i druge hematogene metastaze (npr. hepatična, središnjeg živčanog sustava, kostiju) češće su u pacijenata s neseminomima nego u pacijenata sa seminomima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.