Entropium

Entropium
Entropium
Entropium
Entropium

U normalnim uvjetima rubovi kapaka se priljubljuju uz očnu jabučicu i to je fiziološki položaj rubova kapaka. Kod entropiuma se radi o uvrtanju ruba kapka prema očnoj jabučici. U tom slučaju trepavice su usmjerene prema konjunktivi i kornei izazivajući erozije, a ponekad i ulkuse na kornei. Struganje trepavica po konjunktivi i kornei naziva se trichiasis.

  • Entropium spasticum – kod djece koja imaju česte upale na očima uslijed kojih dolazi do grča orbikularnog mišića i uvrtanja rubova kapaka prema unutra, a kod starijih ljudi zbog smanjivanja očne jabučice te se rub kapka slijedeći bulbus uvlači prema unutra.
  • Entropium cicatriceum – Nastaje, uglavnom, poslje teških oštećenja kapaka i konjuktive, kao što su kauzome, povrede, pemfigus, trahom i mnoga druga oboljenja.

U liječenju kod blažih oblika entropiuma sa trihijazom treba pokušati s povlačenjem ruba kapka i fiksaciju s flasterom. Trihijazu manjeg obima možemo riješiti odstranjivanjem trepavica s pincetom kao i elektroepilacijom. Povremeni efekat se može postići i davanjem 2% otopine Novocaina u m. orbicularis oculi. Trajno rješenje se može postići samo plastičnom operacijom i vraćanjem ruba kapka u njegov fiziološki položaj. To postižemo ovalnom kožno-orbikularnom ekscizijom čiji je krajnji efekt vraćanje kapka u njegov normalni položaj.

1 Trackback / Pingback

  1. Ectropion | Medicina – Health

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.