Uremički sindrom kod djece

Urmija

Urmija
Uremija

Progresivno pomućenje senzorija sa kliničkim znacima oboljenja pojedinih organa i sistema. Ukoliko se ne preduzima adekvatno liječenje, za nekoliko sedmica nastupa smrt pacijenta. Zahvaljujući dijalizi, savremena medicina ne dozvoljava da bolest dođe u stanje kada se bolesniku ne može pomoći. Ipak, ima stanja kada ni dijaliza nije primjenljiva, te će se i pored dijalize razviti znaci uremičnog sindroma.

Klinički znaci neliječenog uremičnog sindroma su brojni: koža je suha, sa ljuspicama, svrbež je jako izražen, sluznica usta je suha i ispucala kao i usnice, česta su krvarenja iz usne šupljine i stomatitis. Pacijent se žali na loš ukusu ustima, osjeti se karaktersitičan amonijakalni zadah.

Jezik je suh obložen smeđim naslagama. Povraćanje neočekivano, u povraćenom sadržaju ima krvi, štucavica. Na kraju ne uzima ništa na usta, ali ipak ima prohtjeve za nekim posebnim jelima, mogu nastati tremor, mišićni trzaji i progresivno pomućenje senzorija vodi u komu. Komplikacije na ostalim organima su: hipertenzija, kongestivna srčana bolest, pleuritis, perikarditis, poremećaj koagulacije, anemija.

Laboratorijski nalazi: visoka N-urea, visoki kreatinin, snižena glomerularna filtracija, sniženi klirens kreatinina, hiperfosfatemija, hipokalcemija, metabolička acidoza, hipoproteinemija, hiperuricemija, hiperkalemija, anemija, smanjena adhezivnost trombocita, promjene faktora koagulacije, kardiomegalija, hipertrofija lijevog ventrikula, pleuralni izljev, promjene na kostima, demineralizacija, koštani deformiteti.

Terapija

Na prvom mjestu restaurirati funkciju bubrega i ukoliko je to moguće, utvrditi razlogza insuficijenciju. Terapija se sastoji od:

  • dijalize,
  • konzervativne i
  • hirurške (transplantacija).

Svrha konzervativne terapije je usporiti progresiju bolesti sve dok hronična dijaliza ili transplantacija ne budu neminovne. Sve dok je klirens kreatinina iznad 20% od normale, dijaliza nije potrebna. Ako se klirens smanji ispod 5% treba se pripremati za dijalizu. Konzervativni postupci se odnose na ishranu, korekciju elektrolitnih poremećajahipertenzije, srčane kongestije, anemije, infekcije. eventualne

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.