Septički abortus (Abortus septicus)

Abortus
Abortus

Abortus
Abortus

Septičan abortus je znatno ozbiljnije patološko stanje od febrilnog abortusa. Kod septičnog abortusa uzročnici infekcije prelaze u organizam i krvotok majke izazivajući promjene na njenim organima. Septičan abortus rijetko je posljedica spontanog prekida trudnoće nego je mnogo češći kod nasilnih, obično kriminalnih pokušaja prekida.
Naknadna infekcija, koja se vrlo brzo nadoveže na pokušanu ili nepotpuno izvedenu, a ponekad i na dovršenu intervenciju, dovodi bolesnicu u vrlo teško stanje koje može biti od malo poremećeno do teških po život opasnih oštećenja organizma. Pored bolova i krvarenja bolesnica ima povišenu temperaturu, jezu i drhtavicu. Loše opšte stanje sa suhim jezikom i usnicama, subikterične beonjače, filiforman puls sama bolesnica je jako uplašena.

Pri pregledu donji dio trbuha je veoma osjetljiv, pipa se uvećan uterus, a cervikalni kanal je otvoren i kroz njega se sliva krv. Na vanjskom ušću se pod ekarterima mogu vidjeti povrede od prethodno pokušane intervencije.

Ukoliko se sumnja da postoji perforacija uterusa, treba pažljivo materičnom sondom pregledati dno uterusa. Ako se sumnja na perforaciju potvrdi, treba operativno intervenisati. Ako se dokaže da perforacija ne postoji konzervatinvo intervenisati, staviti led na trbuh i parenteralnim putem nadoknaditi krv, i energično djelovati antibioticima. Kiretažu treba odgoditi do smirenja infektivnog procesa jer rizikujemo da sam proces proširimo i produbimo kliničku sliku.

Potrebno je naglasiti da u najtežim slučajevima septičnog abortusa DOMINIRA SLIKA ENDOTOKSIČNOG ŠOKA. Bolesnica pasivno leži u postelji, nemoćna, filiformnog pulsa, hladne i blijede oznojene kože, orošena hladnim znojem, bez temperature, subikteričnih beonjača, sa veoma niskom arterijskom tenzijom, i sa oligurijom koja može da ide do anurije. Prognoza kod ovakvih bolesnica veoma je loša, jer je ovakva klinička slika praćena visokim procentom smrtnosti. Ako ne umre od šoka ili infekcije, bolesnici prijeti velika opasnost od anurije, odnosno azotemije, koja uskoro uslijedi.

1 Trackback / Pingback

  1. Febrilni abortus (abortus febrilis)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.