Manipulacijom imunološkog sistema moguće zaustaviti širenje raka

Metastaziranje tumora
Metastaziranje tumora

Testiranja provedena na laboratorijskim životinjama pokazuju kako je manipulacijom imunološkog sistema moguće zaustaviti širenje raka u organizmu za 75 posto.

Istraživanje

Širenje metastaza odgovorno je za 90 posto slučajeva smrti od raka, napominju britanski naučnici sa Sanger Institute u Cambridgeu.

Novi nalazi, objavljeni u časopisu “Nature”, demonstriraju kako je promjenama u funkciji imunološkog sistema moguće spriječiti širenje raka kože na pluća.

Praćenjem širenja raka kod 810 setova genetski modificiranih miševa naučnici su otkrili 23 dijela DNK koji su ključni za otpor organizma širenju metastaza.

Mnogi od identificiranih dijelova DNK kontroliraju funkciju imunološkog sistema, a ciljanje samo jednog od gena (Spns-2) rezultiralo je 75-posotnim reduciranjem tumora koji su doprli do pluća.

Metastaze

Metastaze su stanice zloćudnih tumora koje su se proširile iz primarnog dijela raka. Najčešće se proširuju krvotokom, limfnim putevima i lokalnom infiltracijom te mogu zahvatiti više organa.

Kada se veliki broj zloćudnih stanica nakupi na jednom mjestu dolazi do metastaze. Pojava metastaza nosi sa sobom lošiju prognozu u većini slučajeva.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.