VHB vakcina

vakcina

vakcina
vakcina

VHB je vakcina protiv hepatitisa B. Hepatitis B je upala jetrenih acinusa uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV) koji je član porodice Hepadna virusa. Postoje 4 glavna serološka tipa hepatitisa B (adw, ayw, adr, ayr) koji se pojavljuju u geografski različitim krajevima. Hepatitis B je bolest s globalnom prevalencijom višom od 300 miliona nosilaca virusa. Procjenjuje se kako u svijetu godišnje umire 250 000 ljudi od posljedica hepatitisa B.

Proizvedena je rekombinantno, genetskim inžinjeringom iz stanica kvasca pa ne sadrži HB virus nego samo površinski antigen virusa hepatitis B (HbsAg).

Daje se u tri doze:

  1. odmah po rođenju,
  2. nakon prvih mjesec dana života
  3. nakon šest mjeseci života.

Čuva se u frižideru, bez zamrzavanja na temperaturi od  +2  do  +8 °C.

Vakcina se daje duboko u deltoidni mišić, a doze su u pedijatrijskom obliku od 10 mcg i u obliku za odrasle od 20 mcg. Bočice u kojima se čuva VHB su multidozne i sadrže deset doza te mogu stajati otvorene do pet dana za razliku od drugih vakcina koje mogu stajati samo 24 sata.

Revakcinacija je planirana kod osoba sa visokim rizikom svakih deset godina. Osobe sa visokim rizikom su stomatolozi, medicinsko osoblje, hirurzi, narkomani, osobe kojima je transplantirana jetra i dr.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.