Folna kiselina za bolje pamćenje

Folna kiselina
Folna kiselina
Folna kiselina
Folna kiselina

Starije osobe koje tokom dvije godine uzimaju folnu kiselinu (vitamin B9) i vitamin B-12 u formi dijetetskog dodatka, pokazuju skromno, ali ohrabrujuće poboljšanje memorije.

Naučnici sa Australijskog nacionalnog univerziteta su obavili istraživanje na više od 700 osoba starosti od 60 do 74 godine, od kojih je polovina svakodnevno uzimala pilule folne kiseline (od 400 mikrograma) i vitamina B-12 (od 100 mikrograma), dok su ostali dobijali placebo.

Odabrane su osobe koje su pokazivale simptome depresije, ali kod kojih nije dijagnosticirana klinička depresija, jer su ranija istraživanja pokazala da simptomi depresije u starijim godinama često ukazuju na povećani rizik od kognitivnih oštećenja.

Nakon godinu dana, pri testiranju kratkoročnog i dugoročnog pamćenja nije bilo razlika između dvije grupe, ali poslije dvije godine pojavila se mala razlika u korist ispitanika koji su uzimali pomenute vitamine.

Među stručnjacima nema saglasnosti o tome kako vitamini poboljšavaju funkciju mozga. Jedna od teorija je da oni redukuju brojnost molekula homocisteina, za koji je utvrđeno da je u vezi s kardiovaskularnim bolestima i slabljenjem kognitivnih funkcija.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.