Prisilna neuroza

Prisilna neuroza
Prisilna neuroza

Prisilna neuroza
Prisilna neuroza

(opsesivnokompulsivna neuroza). Ima za glavne simptome prisilne misli (opsesije) koje naviru u svijest uprkos želji te osobe i prisilne radnje (kompulsije), kada mora da ponavlja neke radnje bez obzira na to koliko joj izgledaju besmislene. Pacijentu su ove pojave neprijatne, bezuspješno pokušava da ih se oslobodi, a osijeća napetost ako je spriječen da ih izvede. Uzaludno je pacijentu objašnjavati nerazložnost njegovih prisilnih radnji i misli, jer je toga i on sam svijestan i trpi od njih.

Pacijent može imati prisilan strah od veneričkih bolesti, kojeg se ne može osloboditi ni čestim pregledima niti izbjegavanjem polnih odnosa. Prisilne radnje često imaju vid rituala; ponavljanje, značenje tih radnji može biti jasno (npr. prisilno pranje ruku kao odbrana od infekcije) ili neobjašnjivo (prisilno dodirivanje, prisilno preskakanje crta na trotoaru, prisilno brojanje prozora), ali za njihovo izvršenje uvijek postoji neodoljiva unutrašnja potreba.

Prisilne misli i prisilne radnje mogu biti prolazna pojava u mnogih normalnih osoba. Kao prisilna neuroza mogu se ove reakcije shvatiti tek onda kada postoji jaka afektivna napetost i strepnja koje znatno otežavaju sposobnost za rad, odnose s drugirn osobama i sposobnost vođenja normalnog života.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.