Tonografija i Gonioskopija

gonioskopija

TONOGRAFIJA

Da bi mogli procijeniti kakav je promet vodice u oku tj. da ustanovimo da li je protjecanje i otjecanje vodice ispravno, služimo se tonografijom. Ona predstavlja kvantitativnu analizu funkcionalnog stanja drenažnog sistema u oku. Pomoću impresionog tonometra vrši se kontinuirano mjerenje opadanja intraokularnog tlaka najčešće kroz 4-7 minuta kod bolesnika koji je u ležećem položaju s anesteziranom korneom. Intraokularni tlak se očita na početku tonografije i svake narednje minute do završetka mjerenja najčešće nakon 5 minuta po Merteu. Na osnovu istiskanja tečnosti i smanjenja količine krvi u oku dolazi do pada vrijednosti intraokularnog tlaka pa se na osnovu toga mogu odrediti različiti parametri kao:

Parametri Normalne vrijednosti
koeficijent lakoće istjecanja – Beckerov koeficijent (C) 0.12 do 0.16 cmm u minuti
otpor istjecanja (R) 2.8-7.5 cmm u minuti
vrijednost količine istekle tekućine (F)

I druge vrijednosti na osnovu kojih se zaključuje o vrsti glaukoma. Danas se koriste elektronski tonometri koji odmah automatski izbacuju tonografske vrijednosti.

GONIOSKOPIJA

gonioskopija
gonioskopija

Radi se o jednoj od najvažnijih pretraga u glaukomatologiji na osnovu koje se vrši podjela primarnog glaukoma na jednostavni glaukom i glaukom uskog komornog ugla. Njome se informiramo o stanju iridokornelanog ugla. Radi se o pretrazi kod koje se na biomikroskopu koristi posebna prizma ugrađena u lupi (Goldmann) koja se nakon lokalne anestezije i aplikacije kontaktnog imerzionog sredstva stavlja na korneu. Preko tako postavljene lupe možemo direktno binokularno promatrati osvijetljeni povećan iridokornealni ugao i ustanoviti stepen otvorenosti istog (I-IV), analizirati pojedinačno strukture ugla i pigmentaciju (I-IV po Scheie-u), a mijenjanjem položaja rotacijom kontaktne leće možemo pregledati čitavu cirkumferenciju komornog ugla. Prilikom gonioskopije u komornom kutu, ako je otvoren, mogu se vidjeti slijedeće strukture: prednja Schwalbeova linija, trabekulum u vidu sivkasto-plavkaste šire linije, Schlemmov kanal u projekciji unutrašnje trećine trabekuluma, skleralni greben kao tanka sedefasta linija, sivkasta zona cilijarnog tijela te korijen irisa.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.