Imunološki sistem jača tokom sna

Spavanje
Spavanje

Pomoću istraživanja provedenog na 14 zdravih mladih muškaraca, prosječne dobi od 25 godina, njemački naučnici s University of Tübingen, otkrili su kako se imunološki sistem obnavlja za vrijeme spavanja.

Istraživanje

Istraživanje je pokazalo da razine svih vrsta T-stanica padaju unutar tri sata od početka spavanja. Međutim, ukoliko je ispitanik bio cijelu noć budan, tada su razine T-stanica ostale visoke.

Nije u potpunosti jasno gdje iz krvotoka odlaze, ali se pretpostavlja da se nakupljaju u limfnim čvorovima.

Brzi pad razine T-stanica u krvi tokom spavanja ukazuje da čak i jedna noć bez sna utječe na imunološki sistem. Smatra se da bi ova činjenica mogla biti jedan od razloga zašto je redoviti san tako važan za sveukupno zdravlje.

Spavanje je prirodno stanje promijenjenog stanja svijesti (reducirane svijesti), koje se u čovjekovom životu izmjenjuje sa stanjem budnosti. Stadiji spavanja i budnosti pravilno i ciklički se izmjenjuju, tj. predstavljaju jedan od značajnih bioloških ritmova. Općenito, spavanje se opisuje kao stanje relativnog mirovanja organizma, a fiziološki gledano, ono se određuje kao stanje smanjene integracijske funkcije živčanog sustava.

Spavanje

U toku spavanja opća aktivnost je smanjena, što znači da, izostaju reakcije na većinu podražaja iz okoline, smanjena je aktivnosti skeletnih mišića, smanjen je i veći broj vegetativnih funkcija (puls, krvni tlak, tjelesna temperatura, disanje), pri čemu prevladava rad parasimpaticusa, a mijenjaju se biopotecijali mozga. Psihička aktivnost tijekom spavanja također je smanjena i značajno promijenjena. Javlja se u obliku povremenih snova.

Faze spavanja

Postoje četiri faze non-REM spavanja. Spavanje započinje fazom koja se naziva sinkronizirano spavanje. Ova faza ima četiri podfaze:

  1. Faza: (prvih 10 min.) aktivnost je desinkronizirana; izmjenjuju se brzi valovi: alfa (8-12 Hz) i theta valovi (3.5 – 7.5 Hz)
  2. Faza: (traje 15 min.): na EEG snimci su theta valovi s tzv. K-kompleksima (jedna izrazita negativna i izrazita pozitivna defleksija) i vretena spavanja = salve valova (12-14 Hz) koje se javljaju 2-5 puta u minuti. Neki autori smatraju da su K-kompleksi i vretena spavanja posljedica mozgovnih mehanizma koji smanjuju osjetljivost na okolne podražaje
  3. Faza: u 20 – 50 % vremena: δ-delta valovi (male frekvencije, a velike amplitude)
  4. Faza: δ- valovi u više od 50 % vremena (45 min).

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.