Grožđice su pune zdravlja

Grožđice
Grožđice

Grožđice su odlične za smanjenje krvnog tlaka, pomažu kod loše pro­bave, poboljšavaju zdravlje očiju, pomažu zdravlju kosti, štite od raka dojke, pomažu kod dijabetesa, ane­mije i seksualne disfunkcije.

Mnoge su hranjive tvari koje grož­đice sadrže, a visoka razina kalija u njima je i najzaslužnija kod smanjenja krvnog tlaka. Kalij savršeno po­maže kod smanjenja napetosti krv­nih žila, a smatra se i da smanjuje njihovu ukočenost.

Ukoliko želite dobiti na težini, grožđice su najbolji izbor hrane, jer sadrže dosta glukoze i fruktoze, ali su pune i potencijalne energije. Grožđice su idealan dio prehrane upravo za sportaše, jer snažno poja­čavaju energiju, a odlične su i za one koji se žele udebljati na zdrav način.

Oči i zubi

Grožđice su dobre i za zdravlje očiju, jer sadrže fitonutrijente, a koji oči štite od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, u obliku ka­tarakte, makularne degeneracije i slabljenja vida. Za zdravlje oka su neophodni A karotenoid, vitamin A i beta karoten, a upravo njih ima puno u grožđicama.

Glavni element kosti je kalcij, a i on se nalazi u grožđicama. U grožđi­cama se nalazi i bor, koji je važan za apsorpciju kalcija i pravilno formi­ranje kostiju. Osim kostiju, grožđice su odlične u čuvanju zdravlja zubi i sprečavanju osteoporoze.

Za smanjenje karcinogena je zaslužan katahin, koji se u viso­kim razinama nalazi u grožđica­ma. Jedan od primarnih faktora koji dovode do rasta stanica raka su slobodni radikali, ali i tvari koje potiču na metastaze. Konzumacija grožđica je odlična jer obiluju antioksidansima.

Umjesto čokolade jedite grožđice

Zato što su pune vlakana, grož­đice pomažu u regulaciji i čišćenju probavnog trakta. Imaju laksativni učinak i upijaju vodu, zbog čega će ublažiti zatvor. Grožđice su lako dostupna namirnica i ako poželite uživati u njenom finom i posebnom okusu, dobro je što je neće biti pro­blem pronaći.

Kada vam se probudi želja za slatkim, umjesto da pojedete čo­koladu, radije posegnite za sočnim grožđicama.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.