Fobije

Hronični bolovi kod djece
Hronični bolovi kod djece
Fobije
Fobije

Fobije (phobos, grč. — strah) imaju za glavni simptom strah koji bolesnik vezuje za određeni predmet ili situaciju koje on zatim može da izbjegava. Fobijama dodajemo i strah od stranaca (xenophobia), od vode (aquaphobia), od životinja (zoophobia), od rijeke (potamophobia) itd.

Zajedničko je za sve fobije da pacijent izbjegava određenu situaciju ili predmet iz straha da će mu se desiti nešto strašno (on sam ne zna šta mu se to može desiti) ako to ne učini. Samim tim što je svu svoju strepnju koncentrirao na jednu stvar bolesnik je izbjegao (iako ne sasvim bez trpljenja) difuzan strah, koji bi stvarao daleko veće neprijatnosti.

Kao neurotički simptom uopšte, fobija ima dva cilja:

  • da pomogne osobi da na neki način (iako ne baš bezbolan i zadovoljavajući) uskladi svoje emocionalne probleme;
  • da posluži kao ispunjenje nedozvoljenih potisnutih želja istovremeno s kaznom u vidu bola i trpljenja.

Izbor simptoma fobije

Teško je shvatiti šta određuje izbor simptoma fobije, mada je često očigledno simboličko značenje izbjegavanja određene situacije u fobiji. Tako, npr., agoraphobia (strah od otvorenog prostora, ulica, trgova) može imati simboličko značenje i zamjenjuje strah od vlastitih nedozvoljenih impulsa, npr. od nevjernosti žene na ulici (ako je riječ o ženi bolesniku): nije nepoznato da se prostitutke nazivaju »uličarkama«. Strah ovdje čuva oboljelu osobu od nesvjesnih težnji koje ona svijesno ne želi i protivi im se. Zahtijevanje da je neko prati kada je na otvorenom prostoru simbolički znači prisustvo osobe koja je čuva, zamjenu za oca i majku koji su tu ulogu imali kao branioci od takvih težnji i koji su te moralne norme usadili djetetu. Svaka fobija ima posebno značenje za svakog pojedinog bolesnika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.